Proiectul de lege privind energia electrică, supus consultărilor publice

Publicat:

Proiectul de lege privind energia electrică, supus consultărilor publice

Republica Moldova ar putea să se integreze pe piața unică energetică europeană până la sfârșitul anului 2025, potrivit unui proiect de lege lansat spre consultări publice de Ministerul Energiei. Secretarul de stat Constantin Borosan a declarat la Radio Moldova că integrarea va aduce „doar beneficii”, oferind consumatorilor finali posibilitatea de a juca un rol activ pe piața energetică, atât ca producători, cât și ca vânzători de energie.

„Tot continentul european tinde să devină o singură piață de energie, ceea ce înseamnă că trebuie să formăm un cadru cu aceleași principii pentru tranzacționarea energiei. Mai mult decât atât nu doar furnizorii pot face asta, ci și consumatorii. Acest pachet legislativ este despre creșterea puterii consumatorilor, liberalizarea pieței de energie, creșterea rolului consumatorilor, electrificarea și simplificarea activităților” a explicat Barosan în cadrul emisiunii „Zi de Zi de la Radio Moldova, potrivit radiomoldova.md.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Printre noile reglementări se numără și posibilitatea ca cetățenii să se asocieze în comunități energetice. Asta le va permite să achiziționeze, dar și să vândă energie electrică pe piață, chiar și atunci când nu sunt conectați fizic.

„Consider că au fost operate niște modificări foarte necesare, așa cum este solicitarea pentru a fi admiși pe piața energetică a UE, pentru că noi tindem acolo. Noua lege permite consumatorilor să se unească într-o comunitate și să partajeze consumul de energie, chiar și de la distanță. Acest lucru va stimula instalarea surselor regenerabile de energie, aspect pe care mulți l-au abandonat din cauza dificultăților anterioare”, a declarat Mihai Tîrșu, directorul Institutului de Energetică al Universității Tehnice a Moldovei.

Proiectul de lege mai introduce concepte moderne de piață energetică, precum piața pentru ziua următoare și piața intrazilnică. Mecanismul ar urma să faciliteze o gestionare mai eficientă a tranzacțiilor de energie electrică și integrarea cu piețele europene, precizează Ministerul.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

De asemenea, documentul supus consultărilor pune accent pe promovarea tehnologiilor avansate în sectorul energetic, cum ar fi contoarele inteligente și soluțiile moderne de stocare a energiei. Autoritățile susțin că, astfel, vor fi puse bazele unui sistem electroenergetic flexibil și eficient.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Una dintre insulele de legendă ale Greciei se scufundă încet în mare

Una dintre insulele de legendă ale Greciei se scufundă încet în mare În mitologia greacă era considerată locul de naștere al zeului Apollo și cea...

Operațiune comună între Moldova și Ucraina: Droguri în valoare de 3,3 milioane de lei, capturate la Chișinău

Operațiune comună între Moldova și Ucraina: Droguri în valoare de 3,3 milioane de lei, capturate la Chișinău Droguri în valoare de 3,3 milioane de lei...

CEC a acreditat mai mulți observatori naționali pentru monitorizarea referendumului și a alegerilor prezidențiale

CEC a acreditat mai mulți observatori naționali pentru monitorizarea referendumului și a alegerilor prezidențiale Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat 4 observatori naționali partea Asociației...

În primele 6 luni ale anului, ransportul rutier și aerian a impulsionat creșterea numărului de pasageri

În primele 6 luni ale anului, ransportul rutier și aerian a impulsionat creșterea numărului de pasageri În primele 6 luni ale anului curent, numărul pasagerilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.