X

Proiectul românesc ‘Pădurea-Parc Făget; Plămânul verde al Clujului’, recompensat la Bruxelles

Proiectul românesc ‘Pădurea-Parc Făget; Plămânul verde al Clujului’, recompensat la Bruxelles

Proiectul “Pădurea-Parc Făget; Plămânul verde al Clujului” a fost declarat câştigător la categoria “Reconectarea cu natura” în cadrul celei de-a patra ediţii a Premiilor Noul Bauhaus European (NEB), decernate vineri seară, la Bruxelles, în prezenţa comisarilor europeni Elisa Ferreira şi Iliana Ivanova.

Proiectul românesc, care a concurat la componenta A – “Campionii NEB”, îşi propune să co-proiecteze şi să piloteze un plan integrat de gestionare şi operare multiplă pentru Pădurea-Parc Făget, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

În cadrul ediţiei din 2024 a Premiilor NEB, 20 de proiecte şi idei din Uniunea Europeană, Balcanii de Vest şi Ucraina au fost recunoscute ca fiind aliniate celor trei valori principale ale NEB, sustenabilitatea, incluziunea şi frumuseţea, ilustrând modul în care transpunerea în practică a Pactului verde european îmbunătăţeşte vieţile oamenilor şi ajută comunităţile.

“Cred că (acest premiu) reprezintă o recunoaştere la nivel european extrem de importantă a proiectelor pe care municipiul Cluj-Napoca le realizează”, a declarat pentru AGERPRES Ovidiu Cîmpean, reprezentatul Primăriei Cluj-Napoca, în calitate de fost director de Dezvoltare Locală al acestei primării şi actual secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, la ceremonia de premiere a proiectelor înscrise în această ediţie a festivalului.

“De altfel, acesta nu este singurul premiu pe care Clujul l-a primit la nivel european. De exemplu, proiectul de renovare a Cetăţuii a fost evaluat de Comisia Europeană ca fiind un proiect în pregătire care întruneşte valorile Uniunii Europene şi ale Noului Bauhaus European. Cred că trebuie să promovăm mai mult aceste principii ale Noului Bauhaus European şi la nivel naţional. Toate proiectele publice ar trebui să respecte aceste valori, să fie frumoase, sustenabile şi realizate împreună cu comunitatea, cu cetăţenii”, a adăugat reprezentantul României la ceremonia de premiere.

Cei 20 de câştigători au fost selectaţi de un juriu format din experţi, dar şi prin vot public desfăşurat online dintre cele 49 de proiecte şi idei care urmează să fie dezvoltate şi care au fost înscrise în cele două componente de concurs paralele: Componenta A – “Campionii NEB”, cu proiecte în derulare şi finalizate, cu rezultate clare şi pozitive, şi Componenta B – “Staruri în devenire ale NEB”, pentru conceptele propuse de tinere talente (până în 30 de ani).

Fiecare dintre cele două componente a fost împărţită în patru categorii, stabilite pe baza temelor referitoare la transformare care ghidează punerea în aplicare a Noului Bauhaus European: “Reconectarea cu natura”; “Redobândirea sentimentului de apartenenţă”; “Prioritizarea locurilor şi a persoanelor cu nevoi presante”; “Conturarea unui ecosistem industrial circular şi sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viaţă”.

La componenta A – “Campionii NEB” a premiilor, Proiectul românesc “Pădurea-Parc Făget; Plămânul verde al Clujului” a fost desemnat câştigător la categoria “Reconectarea cu natura”. Pe locul secund (runner-up) s-a clasat proiectul “Flytevi – Blue Urban Community Garden” (Suedia).

La categoria “Redobândirea sentimentului de apartenenţă” a aceleiaşi componente, a fost declarat câştigător proiectul “SET Community Gardens” (Ţările de Jos), iar pe locul secund s-a situat un proiect din Bulgaria, “Concrete to Culture”.

Câştigătorul categoriei “Prioritizarea locurilor şi a persoanelor cu nevoi presante” a fost desemnat proiectul “Rooftop Garden” (Spania). Pe locul al doilea s-a clasat proiectul “Yes We Camp” (Franţa).

Cea de-a patra categorie a componentei “Campionii NEB” – “Conturarea unui ecosistem industrial circular şi sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viaţă” – a fost câştigată de proiectul “A Sustainable Campus Transformation” (Luxemburg). Pe locul secund s-a situat “Re-Sourcing Commons” (Austria).

În cadrul aceleiaşi componente, premiul “Votul publicului” a fost câştigat de proiectul “Map4Water: One thousand fountains city” (Bosnia şi Herţegovina).

La Componenta B – “Staruri în devenire ale NEB” premiile principale au fost acordate proiectelor: “Cultivating Companionship” (Germania), la categoria “Reconectarea cu natura”; “Cooperative Ownership of Communities” (Ungaria) la categoria “Redobândirea sentimentului de apartenenţă”; “Community reBuilding” (Ucraina) la categoria “Prioritizarea locurilor şi a persoanelor cu nevoi presante” şi “Urban_MYCOskin” (Portugalia) la categoria “Conturarea unui ecosistem industrial circular şi sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viaţă”. Premiul “Votul publicului” a fost câştigat de proiectul “Regenerative Agriculture Hub” (Spania).

– “Recunoaştere specială a eforturilor de reconstrucţie şi redresare ale Ucrainei” –

O noutate a ediţiei Premiilor NEB din acest an a fost reprezentată de candidaturile pentru proiecte şi concepte din Ucraina, pe lângă cele din statele membre UE şi Balcanii de Vest. Astfel, au fost acordate premiile “Recunoaştere specială a eforturilor de reconstrucţie şi redresare ale Ucrainei” pentru a sprijini eforturile de reconstrucţie ale acestei ţări.

Premiul acordat la secţiunea “Recunoaştere specială a eforturilor de reconstrucţie şi redresare ale Ucrainei” a fost câştigat de proiectul “Nad Dzherelom”. Ocupantul locului secund la această secţiune a fost proiectul “Leo States”.

“Suntem foarte recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am primit până acum şi cred că toate proiectele care au participat astăzi sunt relevante pentru Ucraina, nu doar cele câştigătoare, indiferent că este vorba despre proiecte care vizează refacerea mediului natural sau a comunităţilor, reorganizarea vieţii în oraşe sau în zonele rurale, uniţi în acelaşi spirit pe care-l putem simţi astăzi oriunde în Ucraina, un spirit care emană creativitate, constructiv, astfel încât vorbim despre folosirea spaţiilor într-un mod cât mai sustenabil şi mai eficient”, a declarat în cadrul ceremoniei de premiere Vsevolod Cenţov, reprezentantul permanent al Ucrainei la UE.

“Oricine vizitează Ucraina cred că simte în aer această energie, acest spirit inovativ şi creativ, în ciuda dezastrului cu care ne confruntăm. În acelaşi timp, este important să subliniem că, în timp ce luptăm pentru libertatea noastră, facem în paralel şi acest efort de reconstrucţie, iar aceste proiecte ajută la refacerea Ucrainei, într-un mod sustenabil şi mai eficient, motiv pentru care vom avea nevoie de aceeaşi susţinere şi în continuare”, a adăugat oficialul ucrainean.

Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

Premiile au fost înmânate de cei doi comisari europeni prezenţi la eveniment, Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune şi Reforme, respectiv Iliana Ivanova, comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret.

Premiile NEB sunt organizate cu finanţare prin Politica de Coeziune şi au o valoare de până la 30.000 de euro. Pe lângă sumele acordate, câştigătorii şi ocupanţii locului secund de la fiecare componentă beneficiază de un pachet de comunicare furnizat de Comisia Europeană pentru a-i ajuta să îşi promoveze şi să îşi dezvolte în continuare proiectele şi conceptele, potrivit organizatorilor.

Evenimentul de decernare a premiilor, desfăşurat la Muzeul de Artă şi Istorie din capitala Belgiei, în cadrul celei de-a doua ediţii Festivalului NEB organizat de Comisia Europeană, a fost moderat de Ruth Reichstein, coordonator de politici la cabinetul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de Adalbert Jahnz, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit, Transport şi Noul Bauhaus European.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Noul Bauhaus European, organizat de Comisia Europeană în colaborare cu Preşedinţia Belgiană a Consiliului Uniunii Europene, şi la care AGERPRES este partener media, se încheie sâmbătă.

Festivalul reprezintă o punte importantă între mişcarea Noul Bauhaus European, reprezentanţii la nivel înalt ai UE, factori de decizie, lideri din industria artei, arhitecţi, designeri, experţi în sustenabilitate, inovatori şi publicul larg, conform organizatorilor.

Noul Bauhaus European a fost lansat în 2021 de Comisia Europeană pentru a transpune Pactul Verde European în schimbări concrete menite să îmbunătăţească viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Iniţiativa propune soluţii sustenabile pentru transformarea în bine a spaţiului construit şi a stilurilor de viaţă în cadrul tranziţiei ecologice, combinând sustenabilitatea cu un design mai bun, care necesită mai puţin carbon.

Pactul verde european este un pachet de iniţiative în materie de politici, care urmăreşte să plaseze UE pe calea către o tranziţie verde, cu obiectivul final de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Lista completă a câştigătorilor a Premiilor NEB 2024 poate fi consultată la adresa https://prizes.new-european-bauhaus.europa.eu/winners

Tags: bruxellesNEBPădurea-Parc FăgetPlămânul verde al Clujului
Externe