X

Proliferarea plantaţiilor de palmier din Asia de Sud-Est a amplificat defrişările și a atras un număr mare de specii sălbatice

Proliferarea plantaţiilor de palmier din Asia de Sud-Est a amplificat defrişările efectuate în această regiune, conform unui studiu publicat în această săptămână, citat de Xinhua. În plus, suprafeţele din ce în ce mai mari acoperite cu palmieri cultivaţi pentru obţinerea uleiului au atras un mare număr de specii sălbatice, precum mistreţii, răspunzători de distrugerea zonelor de pădure rămase, se mai arată în studiul publicat în jurnalul Nature Communications.

Cercetarea a fost realizată de Matthew Luskin în cadrul Smithsonian Tropical Research Institute, o reţea internaţională care studiază funcţia şi diversitatea pădurii tropicale şi temperate, conform agerpres .

Echipa lui Luskin a descoperit că prezenţa fructelor de palmier cultivat pentru ulei a condus la înmulţirea de o sută de ori a populaţiei de mistreţi care trăiesc în pădurile adiacente.

Citește și : Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan doresc crearea unui stat palestinian

Diverse animale sălbatice, precum mistreţii sau maimuţele, se hrănesc cu fructe de palmier, care sunt bogate în ulei şi reprezintă o sursă ideală în alimentaţie dar şi pentru industria cosmetică.

Mistreţii nu se hrănesc doar cu seminţele copacilor, ci obişnuiesc să întoarcă solul cu râturile, în căutare de hrană. De asemenea, ei pot desţeleni copaci în timp ce caută materiale pentru adăpost, fapt ce a afectat densitatea puieţilor, se mai arată în studiu. Mistreţii au distrus peste 50% din copacii tineri din pădure, potrivit lui Luskin şi echipei sale. Pentru a ajunge la aceste rezultate, oamenii de ştiinţă au comparat concluziile cu zonele acoperite cu păduri care sunt protejate de porcii sălbatici.

Tags: Asia de Sud-EstdefrisariMatthew LuskinMistreţiipalmier
Categorii: Știrile zilei