X

Promo-LEX: De astăzi, funcția de procuror general este vacantă

Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a decretului de eliberare din funcție a lui Alexandru Stoianoglo, este posibil să fie desemnat un nou procuror general, susțin experții.

Tergiversarea dosarelor pe acest caz în instanțele naționale au determinat emiterea decretului de către instituția prezidențială, explică membrii Consiliului Superior al Magistraturii. De cealaltă parte, avocații ex-procurorului general au declarat că decretul este ilegal și va fi contestat.

Citește și : Maia Sandu şi-a vândut stiloul cu 6.000 de euro

De astăzi, funcția de procuror general este vacantă, iar odată cu publicarea în Monitorul Oficial a decretului prezidențial, în scurt timp este posibil să fie desemnat un nou procuror general. Totuși, sunt necesare unele explicații privind emiterea decretului, este de părere expertul Promo-LEX Vadim Vieru.

„Nu am competența să apreciez legalitatea acestui decret, dar sunt sigur că avocații dlui Stoianoglo o să se adreseze în instanța de judecată și deja instanța o să aprecieze toate circumstanțele ce vizează legalitatea acestui decret. Unica întrebare pe care o am: de ce acest decret a fost emis abia acum? La nivel de Președinție ar trebui să existe o comunicare publică și să se explice totuși, de ce acum, pentru ca să nu existe loc de interpretare din partea cetățenilor. De astăzi, funcția de procuror general este vacantă, iar în scurt timp putem să ne așteptăm la desemnarea unui nou procuror general”, susține expertul.

  La data de 26 septembrie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prezidențial privind eliberarea din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo.

„Având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și al obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”, se arată în decret.

Citește și : A început marea curăţenie de toamnă în Chişinău

Anterior, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că Stoianoglo s-ar putea întoarce la Procuratură.

La rândul său, Maia Sandu a declarat în cadrul unui interviu că Stoianoglo va rămâne „suspendat din funcție până la decizia instanței de judecată”.

Tags: Alexandru StoianogloCSPPromo LexVadim Vieru
Categorii: JustiţieȘtirile zilei