Promo-LEX, îngrijorată de unele restricții speciale ale dreptului de vot la alegerile locale generale

Publicat:

Asociația Promo-LEX a venit cu o reacție după ce Comisia Electorală Centrală a aprobat unele restricții speciale ale dreptului de vot la alegerile locale generale din 5 noiembrie, potrivit Știri.md.

Potrivit Promo-LEX, aceste restricții a stârnit mai multe îngrijorări privind dreptul cetățenilor la vot, transmite Știri.md.


Citește și : Chişinăul condamnă atacurile ruseşti de-a lungul Dunării

Potrivit articolului 160 alin. (1) al Codului electoral în vigoare, la alegerile locale nu participă alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședința temporară în unitatea administrativ-teritorială respectivă. Această normă se regăsea și în vechiul Cod electoral.

Totodată, în noul Cod electoral, găsim la alin. (2) acel aspect de noutate privind restricțiile care vor fi aplicate pentru prima dată la alegerile locale din 5 noiembrie 2023.

Astfel, pentru a putea vota, cetățeanul va trebui să aibă domiciliul sau reședința temporară înregistrată cu mai mult de 3 luni până la data primului tur de scrutin, adică până la 5 august 2023.

În acest sens, Asociația Promo-LEX atrage atenția că introducerea termenului de 3 luni pentru modificarea domiciliului sau a reședinței a avut drept scop împiedicarea migrației artificiale a alegătorilor, fenomen observat anterior în unele localități la alegerile locale din 2015 și 2019.

O astfel de măsură a fost promovată de Asociația Promo-LEX și de misiunile internaționale de observare a alegerilor, fiind conformă Codului bunelor practici în materie electorală. Totodată în avizul său asupra proiectului noului Cod Electoral, Comisia de la Veneția la fel a apreciat această măsură drept o precauție rezonabilă pentru integritatea alegerilor locale.

Totuși, Asociația Promo-LEX a subliniat și la etapa de elaborare a recomandărilor, și la cea de consultare a proiectului noului Cod electoral că soluționarea problemei migrației artificiale nu trebuie să afecteze nejustificat dreptul de vot al alegătorilor.

De menționat că în tabelul de sinteză la proiectul noului Cod electoral, Parlamentul a menționat expres că aspectele tehnice privind schimbarea reședinței vor fi dezvoltate într-un Regulament.

Respectiv, Asociația recomandă ca asupra unor astfel de subiecte sensibile CEC să se expună nu doar prin comunicate de presă, ci, în mod prioritar, prin realizarea obligației legale ce îi revine.

Astfel, în Regulamentul privind listele electorale, fie în cel privind Registrul de Stat al Alegătorilor, sunt necesare a fi detaliate toate cazurile posibile în care înregistrarea domiciliului sau a reședinței în termen de 3 luni va afecta sau nu dreptul cetățenilor de a alege.

Promo-LEX este de părere că dacă alegătorul, având și domiciliu, și reședință temporară, modifică una dintre ele în termen de trei luni până la alegeri, acesta trebuie să aibă dreptul să voteze conform domiciliului sau reședinței care nu a fost schimbată. O altă situație care necesită a fi reglementată este cea a studenților care, obținând vize de reședință în localitățile de studiu în toamnă, riscă să fie limitați în dreptul de a alege.

În contextul acest sens, Asociația recomandă CEC:

Citeşte şi: Ion Ceban anunță un ajutor pentru ucraineni

  • Să elaboreze și să publice în termeni optimi un Regulament care va cuprinde toate cazurile posibile privind înregistrarea domiciliului sau a reședinței în termen de 3 luni și care va asigura respectarea dreptului de vot pentru toți alegătorii eligibili;
  • Să informeze pro-activ cetățenii, inclusiv prin intermediul autorităților publice locale, despre noile modificări/restricții privind dreptul de vot;
  • Să explice societății că noile modificări/restricții sunt menite să soluționeze problema „migrației artificiale” a alegătorilor și sunt în concordanță cu recomandările Comisiei de la Veneția. Prezentarea unor date statistice privind fenomenul respectiv ar facilita înțelegerea atât a problemei cât și a proporționalității măsurilor adoptate;
  • Să se adreseze Agenției Servicii Publice cu solicitarea de a informa cetățenii care își schimbă domiciliul sau reședința în termenul 5 august – 5 noiembrie 2023 despre restricțiile dreptului de vot la apropiatele alegerile locale generale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Electorala 2024 | A început expedierea buletinelor pentru cetățenii care vor vota prin corespondență, anunță MAE

Electorala 2024 | A început expedierea buletinelor pentru cetățenii care vor vota prin corespondență, anunță MAE Ministerul Afacerilor Externe a început să expedieze plicurile cu...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Reuters: De ce alegerile din Moldova sunt mai importante decât par

Reuters: De ce alegerile din Moldova sunt mai importante decât par Situată între Ucraina şi România, stat membru al UE, Moldova a oscilat zeci de...

Deplasările de lux ale lui Iohannis în străinătate: Costuri exorbitante și „lovitura” de pe final de mandat

Deplasările de lux ale lui Iohannis în străinătate: Costuri exorbitante și „lovitura” de pe final de mandat În doi ani de mandat, președintele Klaus Iohannis...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.