X

Propagandiștii lui Putin prezic un război civil în SUA dacă Trump este încarcerat

Propagandiștii lui Putin prezic un război civil în SUA dacă Trump este încarcerat

Politicianul rus Oleg Matveicev a comentat recent că o posibilă condamnare la închisoare a fostului președinte american Donald Trump după verdictul de vinovăție dat de un juriu din New York în procesul penal privind tăinuirea unei plăți ar putea duce la „război civil” în SUA, relatează Newsweek.

Matveicev, membru al Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus) și susținător al președintelui rus Vladimir Putin, a avut recent o apariție la postul de televiziune public Rusia-1 pentru a comenta verdictul pronunțat săptămâna trecută în procesul penal al lui Trump. Un extras a fost distribuit pe YouTube sâmbătă de Russian Media Monitor, un grup de supraveghere creat de jurnalista Julia Davis pentru a combate propaganda rusă.

Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

Într-un proces deschis de procurorul districtului Manhattan Alvin Bragg, un juriu din New York l-a găsit joi pe Trump, prezumtivul candidat prezidențial republican, vinovat de 34 de capete de acuzare pentru falsificarea registrelor de afaceri în legătură cu o plată contra tăcerii făcută starului de filme pentru adulți Stormy Daniels de către avocatul de atunci al lui Trump, Michael Cohen, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din 2016. Daniels a afirmat că a avut o aventură cu Trump în 2006, pe care aceasta o neagă. Trump susține că este nevinovat, acuzând o  motivație politică în spatele cazului. Echipa sa de avocați va face apel.

Fostul președinte al SUA riscă acum o potențială pedeapsă cu închisoarea pe 11 iulie, data la care este programată sentința ce va fi decisă de un judecător. Aceasta, dacă nu va fi între timp amânată de avocații lui Trump, ar avea loc cu doar câteva zile înainte de Convenția Națională Republicană, când partidul republican îl va nominaliza oficial pe fostul președinte american pentru a deveni candidatul oficial la președinția SUA.

Membru al Rusiei Unite, un partid care îl sprijină pe Putin, Matveicev a exprimat opinia că întemnițarea „celui mai popular om” ar putea avea un impact grav asupra societății americane, adăugând: „E posibil ca acest lucru nu numai să discrediteze instituțiile americane, ci să provoace tulburări foarte severe și chiar război civil”.

În SUA, ideea de „război civil” a apărut în rândul susținătorilor Make America Great Again (MAGA) în urma verdictului de vinovăție al lui Trump, atât pe rețelele de socializare, cât și la protestele fizice.

Comentatorul politic Joey Mannarino a scris pe X, fostul Twitter, joi, imediat după anunțarea verdictului: „Războiul civil tocmai a început. Nu mai trăim într-o democrație”.

Într-o altă postare, el a adăugat: „Începând de astăzi, cu acest fals verdict de vinovăție împotriva lui Trump, America nu mai este Statele Unite”.

Tim Pool, un comentator conservator cu peste 2 milioane de urmăritori, a scris doar: „război”.

Vineri, susținătorii MAGA s-au adunat în fața Trump Tower din Manhattan, unde fostul președinte urma să susțină o conferință de presă. Un bărbat purtând o pălărie MAGA a declarat pentru Newsweek: „Cred că acești radicali de extremă stânga încearcă să pornească un război civil”.

Un alt susținător, îmbrăcat într-un steag cu Trump, a comentat pentru Newsweek că o potențială arestare a lui Trump, ar fi „cireașa de pe tort care ar declanșa războiul civil sau al treilea război mondial”.

În extrasul video de sâmbătă, Matveicev, care a fost sancționat în 2022 de Marea Britanie în legătură cu invazia Ucrainei de către Rusia, a mai spus: „Când cel mai popular om din țară este întemnițat, când toate normele pe care se bazează structrurile lor sunt încălcate, vom avea de-a face cu o America absolut diferită. Puteți numi această nouă America o națiune absolut fascistă”.

Tags: inchisoareOleg Matveicevrazboi civilSUATrump
Externe