X

Prostituția online a devenit o ‘industrie înfloritoare’ și a devansat ‘trotuarul’

Servicii de mesagerie instantanee, reţele sociale, aplicaţii de dating (întâlniri): prostituţia online a devenit o ”industrie în plină expansiune” care a surclasat-o pe cea de pe stradă, potrivit unui raport privind 35 de ţări dat publicităţii marţi de o organizaţie franceză care luptă împotriva prostituţiei, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit acestui studiu realizat de Fundaţia Scelles, intitulat “Sistemul prostituţional: noi provocări, răspunsuri noi”, “prostituţia şi exploatarea sexuală pe Internet se manifestă ca un flagel în plină expansiune”.

Citește și: Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Eid al-Fitr

În Franţa, aceasta reprezintă până la ”două treimi din prostituţie”, potrivit raportului de peste 500 de pagini.

Internetul “a absorbit prostituţia stradală”, care nu mai este decât marginală, a explicat Yves Charpenel, magistrat şi preşedinte al Fundaţiei Scelles. “Digitalul facilitează disimularea, anonimatul şi discreţia care permit desfăşurarea unor activităţi ilegale”, se subliniază în raport.

“De la acelaşi computer, o reţea criminală îşi poate repera viitoarele ‘produse’ (prostituate, n.r.), poate aduce clienţii, apoi poate spăla banii în urma traficului”, a menţionat Yves Charpenel.

Magistratul denunţă nivelul “industrial şi lipsit de risc” al exploatării sexuale online, care permite proxeneţilor să evite riscurile personale “ţinându-se la distanţă de trafic”.

Raportul, care menţionează o notă de la Ministerul de Interne francez datată mai 2018, subliniază faptul că ”pentru prima dată în 2017, procentajul victimelor identificate pe drumurile publice a fost mai mic decât al celor implicate în prostituţie într-un mediu închis”.

Reţelele criminale se bazează din ce în ce mai mult pe serviciile de mesagerie instantanee, cum ar fi Whatsapp, pentru a-şi “gestiona afacerile”, se arată în studiu.

Citește și: Londra și Berlin cer reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate pentru discutarea crizei din Sudan

Fundaţia reaminteşte în special dezmembrarea în Spania în 2017 a unei reţele internaţionale de pornografie infantilă pe WhatsApp şi arestarea unei femei din Rusia, acuzată că a condus o reţea de prostituţie în Liban şi în întreg Orientul Mijlociu prin intermediul aceleiaşi aplicaţii.

Facebook şi Tinder, o celebră aplicaţie pentru dating, sunt de asemenea folosite pentru a recruta prostituate.

“Tinder este acum cel mai folosit instrument pentru căutarea de prostituate în Israel”, indică studiul, în timp ce în Thailanda o reţea care utilizează Facebook a fost dezmembrată în septembrie 2017 prin arestarea a nouă traficanţi, între care opt minori.

În Franţa, ”proxenetismul din oraşe”, care afectează în principal fetele minore, care nu ţin legătura cu familiile lor şi au devenit dependente de droguri, s-a dezvoltat, de asemenea, cu ajutorul unor noi aplicaţii online.

În iulie 2018, 12 bărbaţi au fost condamnaţi pentru prostituarea a aproximativ 20 de fete, identificate mai ales pe Instagram sau Snapchat, în apartamente închiriate pe platforma Airbnb.

Tags: facebookfrantainternetprostitutierusiaspaniaThailandatinderWhatsApp
Categorii: Știrile zilei