Protest al angajaţilor Academiei Ungare de Ştiinţe împotriva măsurilor guvernului de reformare a instituţiei

Publicat:

În jur de 1.000 de persoane s-au adunat joi în faţa Academiei Ungare de Ştiinţe (HAS) pentru a protesta împotriva măsurilor guvernului de reformare a instituţiei, pe care oamenii de ştiinţă le consideră cea mai recentă ameninţare la adresa independenţei academice, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul Viktor Orban, la putere din 2010, a întărit controlul asupra vieţii publice ungare – justiţie, media şi economie, dar şi educaţie şi, acum, cercetare ştiinţifică.


Citește și : UE27 se orientează spre o respingere a datei de 30 iunie pentru amânarea Brexitului (surse diplomatice)

Miercuri, partidul său Fidesz a fost suspendat din Partidul Popular European (PPE), principalul bloc european de centru-dreapta, din cauza încălcării unor principii europene ale statului de stat.

O parte dintre protestatarii din faţa sediului Academiei purtau steaguri ale Uniunii Europene şi bannere pe care scria: ‘A gândi nu dăunează sănătăţii’.

‘Academia Ungară de Ştiinţe este un garant al păstrării şi dezvoltării culturii şi ştiinţei ungare. Cu toate acestea, instituţia noastră cu o vechime de aproape 200 de ani este lăsată să lupte pentru supravieţuire’, afirmă, pe pagina sa de Facebook, Forumul Angajaţilor Academiei, o mişcare fondată de cercetătorii din cadrul HAS.

Acest protest, al doilea împotriva reformelor lui Orban în tot atâtea luni, are loc în urma unui acord între Ministerul Inovaţiei şi Tehnologiei şi conducerea Academiei vizând separarea reţelei de cercetare ştiinţifică de instituţiile de învăţământ ale academiei.

Reţeaua de cercetare ar urma să fie condusă de un nou organism de management, format din membri selectaţi de guvern şi de academie, potrivit scrisorii de intenţie comune semnate la începutul acestei luni.

Cercetătorii HAS afirmă însă că acordul, obţinut în urma a ceea ce ei numesc ‘şantajul’ guvernului, este inacceptabil.

Academia ungară este finanţată exclusiv din fonduri guvernamentale, dar se autoadministrează, având o reţea de institute de cercetare cu circa 5.000 de angajaţi.

Demonstranţii urmau să se îndrepte spre Ministerul Inovaţiei şi Tehnologiei, pentru a-i arăta cartonaşe roşii ministrului Laszlo Palkovics, arhitectul reformei ce ar intra în vigoare la începutul anului viitor.

Citește și : Zeci de persoane au murit după ce un feribot supraaglomerat s-a scufundat în fluviul Tigru din nordul Irakului

‘Acţiunile mele sunt motivate doar de dorinţa de a face Academia şi întregul ecosistem ungar de cercetare mai eficient’, a declarat ministrul Palkovics la postul privat atv.hu, argument respins însă de protestatari.

Îngrijorările legate de erodarea libertăţii academice şi a altor drepturi democratice în Ungaria au declanşat mai multe demonstraţii antiguvernamentale în ultimele luni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.