X

Protest în centrul capitalei. Asistenţii personali din municipiul Chişinău au ieşit, din nou, în stradă pentru a protesta

Protest în centrul capitalei. Asistenţii personali din municipiul Chişinău au ieşit, din nou, în stradă pentru a protesta

Asistenţii personali din municipiul Chişinău au ieşit, din nou, în stradă. Ei sunt nemulţumiţi că Primăria le-a tăiat o parte din salariu, iar unii chiar au fost concediaţi. Multi dintre ei sunt părinţi care au în întreţinere minori cu diferite grade de invaliditate. Protestatarii s-au plâns că au rămas fără unica singura sursă de existenţă şi acuză autorităţile că nu iau în seamă nevoile lor şi ale celor de care au grijă.

Cu pancarte în mâini, zeci de asistenţi personali au venit la protest, în centrul Chişinăului. Nina Petriman este pensionară şi îşi îngrijeşte soţul, care e imobilizat la pat. Femeia spune, cu lacrimi în ochi, că din aprilie nu va mai primi salariul de asistent personal. Autorităţile locale au lasat-o fără cea mai mare parte din venitul familiei.

Citește și: Un bebeluș din SUA a murit singur în casă, de foame. Mama lui a plecat fără el în vacanță

NINA PETRIMAN, asistent personal: Noi suntem din pensie. Bani pentru  consumabile merg foarte mult. Medicamente, în afară de cele compensate pe care le primim, eu aproape săptămânal, de la farmacie  las câte 600-700 de lei pentru medicamente.

“Eu numai una le doresc. Cine acolo la conducere, sus, să fie ei în locul nostru. Să vie să stea o zi, o săptămână în starea în care sunt eu.”

“La toţi în jumătate orele. Au fost ore opt, acum îs patru. Şi noi vrem să întrebăm ce o să fie copiii aceştia în afara orelor. Eu de exemplu muncesc, soţia şi mama trebuie să se ducă şi ei la muncă, nu o să ne ajungă pur şi simplu bani. Copilul acela nu este chip de lăsat singur acasă.”

Peste 2.200 de persoane sunt angajate, în Chişinău, ca asistenţi personali. Peste 700 dintre ele sunt părinţi ce au în grijă copii minori, iar de luna viitoare, vor primi salarii mai mici cu 50%. Alte peste 1.500 de persoane au în întreţinere adulţi cu diverse dizabilităţi, iar după 31 martie, serviciul de asistenţă personală pentru această categorie socială va fi lichidat.

ALIONA DOROŞ, organizatoarea protestului: Oamenii pur şi simplu sunt la limita disperării. Sunt la limita de a înţelege cum vor exista în continuare. Cerem autoriăţilor centrale, cât şi locale să găsească soluţii.

Autorităţile nu au venit, deocamdată, cu o reacţie la protestul de astăzi. Anterior, însă, primarul Ion Ceban spunea că decizia privind lichidarea serviciului de asistență socială a fost luată din lipsă de bani. Ar fi o consecinţă a reformei sistemului de asistenţă socială, elaborată de Guvern, au declarat funcţionarii locali. Reprezentanţii executivului i-au contrazis.

Sursa: tvrmoldova.md

Tags: Asistenții personalichisinauprotest
Social