Protest în faţa tribunalului din Istanbul. În jur de 100 de persoane denunță condamnarea unor foşti jurnalişti ai cotidianului de opoziţie Cumhuriyet

Publicat:

Aproximativ o sută de persoane s-au strâns în faţa unui tribunal din Istanbul joi pentru a denunţa condamnarea unor foşti jurnalişti ai cotidianului turc de opoziţie Cumhuriyet, confirmată în apel în această săptămână, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Un tribunal a confirmat marţi condamnarea la pedepse cu închisoarea – de la doi ani şi jumătate la peste opt ani – a 14 foşti şefi şi jurnalişti de la Cumhuriyet, critic acerb al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.


Citește și : Elveţia dezminte că s-ar fi discutat cu Guaido despre blocarea unor fonduri suspecte în bănci elveţiene

Arborând autocolante cu imaginea jurnaliştilor condamnaţi, circa o sută de persoane, inclusiv avocaţi şi deputaţi ai opoziţiei, s-au strâns în faţa Palatului de justiţie Caglayan din Istanbul, potrivit unor jurnalişti ai AFP de la faţa locului.

”Este momentul să ne amintim ceea ce spunem de la începutul acestui caz: decizia tribunalului semnează sfârşitul presei libere”, a declarat Tora Pekin, unul dintre avocaţii jurnaliştilor.

Cei 14 foşti colaboratori ai Cumhuriyet, inclusiv patronul Akin Atalay, redactorul şef Murat Sabuncu şi cronicarul Kadri Gursel, au fost condamnaţi în aprilie 2018 pentru că au ajutat ”organizaţii teroriste”.

Respingând toate acuzaţiile, ei au denunţat în timpul procesului o manevră a puterii ce vizează distrugerea cotidianului Cumhuriyet.

Niciuna dintre persoanele condamnate nu mai lucrează pentru ziar, de la care ele au plecat sau au fost demise după o schimbare bruscă a echipei de conducere anul trecut.

Citește și : Noile rachete hipersonice ruseşti pot străpunge străpunge orice sistem de apărare (expert militar rus)

Procesul lor a suscitat critici din partea ţărilor occidentale şi a apărătorilor drepturilor omului.

Jurnalişti au fost treptat puşi în libertate în timpul procesului şi lăsaţi liberi după verdict în aşteptarea procedurii în apel.

După respingerea apelului lor marţi, foştii colaboratori ai Cumhuriyet condamnaţi la pedepse mai mari de cinci ani pot să sesizeze Curtea de Casaţie. În schimb, opt dintre condamnaţi vor trebui să se întoarcă după gratii, potrivit avocaţilor lor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.