X

Protest inedit la Muzeul Luvru – VIDEO

Militanţi pentru mediu îmbrăcaţi complet în negru s-au întins luni în faţa tabloului “Pluta Meduzei” într-una din sălile cele mai aglomerate de la Luvru, pentru a protesta împotriva finanţării muzeului parizian de către grupul Total, relatează AFP, potrivit agerpres.

Un grup de circa zece persoane au ajuns în sală în linişte la puţin timp după ora 09.30 GMT şi apoi s-au întins în faţa celebrului tablou de Géricault, scandând sloganuri împotriva grupului petrolier.


Citeşte şi: Un avion de pasageri s-a prăbuşit pe aeroportul din Kathmandu

Vizitatorii au fost evacuaţi către alte săli în circa zece minute, în timp ce protestatarii au rămas la sol pentru “a simboliza victimele activităţilor petroliere”, potrivit ONG-ului 350.org.

Muzeul Luvru, contactat de AFP, a confirmat evacuarea vizitatorilor din sală.

În urmă cu un an, în martie 2017, în jur de 30 de militanţi au venit să depună un covor de stofă neagră lângă soclul lui Nike (Victoria) din Samothrace, sculptură greacă expusă la Luvru, pentru a forma “un râu de petrol” simbolic şi au împărţit manifeste cu mesajul “Total susţine Luvru/Luvru susţine Total”, sub hashtag-ul #zerofossile.

Citeşte şi: ALERTĂ! Campionatul de fotbal din Grecia a fost SUSPENDAT pe termen nelimitat! Patronul lui PAOK va fi arestat!

Câteva luni mai târziu, bazinele exterioare au fost victimele unei “marei negre”, după ce a fost adăugat un colorant negru “100% natural”, potrivit organizatorilor.

Un grup de asociaţii condus de 350.org a lansat această campanie – “Să eliberăm Luvru!” – pentru a cere muzeului să pună capăt parteneriatului său cu Fundaţia Total, în numele luptei împotriva dereglărilor climatice, energiile fosile fiind în mare parte responsabile pentru emisiile de gaze cu efect de seră, sursă a încălzirii globale.

Tags: frantaGéricaultLuvrupetrolPluta Meduzeiprotesttotal
Categorii: Diaspora