X

Protest israelian în urma descoperirii unui tunel terorist sub o şcoală a ONU în Gaza

Ambasadorul Israelului la ONU a denunţat duminică un “tunel terorist” descoperit sub o şcoală a Naţiunilor Unite în Fâşia Gaza, controlată de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează AFP. 

Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA) anunţase sâmbătă că a “descoperit existenţa a ceea ce pare a fi un tunel sub una din şcolile sale în Gaza”.

“UNRWA a intervenit ferm pe lângă părţile implicate pentru a protesta împotriva violării integrităţii acestui loc şi a nerespectării neutralităţii spaţiului respectiv aflat sub egida ONU”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Chris Gunness, într-un comunicat.

“Prezenţa unui tunel sub o instalaţie a UNRWA, care se bucură de inviolabilitate în virtutea dreptului internaţional, este inacceptabilă”, a insistat el. “Acesta pune în pericol copiii şi personalul agenţiei.”

“Încă un tunel terorist sub o curte a unei şcoli a UNRWA”, şi-a exprimat regretul – duminică, într-un comunicat – ambasadorul israelian la ONU Danny Danon, evocând descoperirea în iunie a unui tunel adiacent la două şcoli ale UNRWA în tabăra refugiaţilor de la Maghazi.

“Iată cu ce seamănă regimul Hamas şi este o probă suplimentară a unei duble crime de război întreţinut pentru că aceste tuneluri teroriste sunt construite pentru a-i ataca pe israelieni, utilizând totodată copiii din Gaza ca scuturi umane”, a declarat Danon.

În ultimii ani, mişcarea islamistă Hamas a construit numeroase galerii subterane cu scopul de a se infiltra în teritoriul israelian. Circa 30 de tuneluri fuseseră descoperite şi distruse în cursul ultimului război declanşat de Israel în Fâşia Gaza în 2014.

UNRWA a indicat că această ultimă descoperire a fost făcută în 15 octombrie şi că ea a sigilat de atunci “cavitatea”, luând totodată măsurile necesare pentru a asigura securitatea şcolii.

Tags: Danny DanonhamasMaghaziONUtabara de refugiatituneluriUNRWA
Categorii: Sinteze