X

Protest la Parlament față de crearea structurii ‘Patriot’

Protest la Parlament. Activiștii a două mișcări, „Izvorul Speranței” și „Haiducii Moldovei”, s-au arătat împotriva creării Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.

De menționat că despre intenția autorităților moldovenești de a crea instituția a anunțat, în mai, șefa statului Maia Sandu. Precizăm că în proiectul inițial, structura se numea Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei „Patriot”, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.

Citeşte şi: Fuga ‘creierelor’ din Rusia destabilizează activitatea economică – Stiripesurse.md

Pe 20 mai, mișcările „Izvorul Speranței” și „Haiducii Moldovei” au desfășurat un protest la Parlament.

Protestatarii au venit cu pancarte, cu inscripțiile: „Prin „Patriot” ni se va închide gura” și „Patriot = dictatură”.

Citeşte şi: Plahotniuc ar putea fi dat în căutare internațională. PA a expediat un demers repetat către Interpol – Stiripesurse.md

Amintim că Maia Sandu a anunțat, pe 29 mai 2023, despre crearea în Republica Moldova a Centrului Național de Apărare Informațională „Patriot”. Rolul principal al instituției, anunțat atunci de șefa statului, era de combatere a propagandei.

În iulie, Președinția a anunțat că proiectul de lege privind crearea centrului a fost trimis în Parlament pentru examinare și adoptare, după finalizarea consultărilor publice. Noua instituție se va numi, conform proiectului de lege – Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. De precizat că în proiectul inițial, structura se numea Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei „Patriot”. Președinția anunța că proiectul a fost îmbunătățit, iar denumirea – schimbată, urmare a consultărilor publice de la Președinție, la care au participat reprezentanți ai societății civile, jurnaliști, dar și diplomați. 

Tags: Centrul Național de Apărare InformaționalăCentrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei „Patriot”Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a DezinformăriiHaiducii MoldoveiIzvorul SperanțeiMaia SanduPatriot
Categorii: PoliticăȘtirile zilei