Protest la o universitate din Hong Kong după suspendarea a doi studenți în legătură cu un test de limbă mandarină

Publicat:

Sute de studenţi s-au adunat vineri la o universitate din Hong Kong în sprijinul a doi colegi care au fost suspendaţi în urma unui protest în legătură cu un test de limbă mandarină, un subiect ce a ţinut prima pagină a presei de stat chineze, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, cei doi studenţi au avut o discuţie în contradictoriu cu profesorii şi au protestat împotriva a ceea ce ei numesc un test prea strict pentru a demonstra că sunt competenţi într-o limbă folosită în China continentală dar nu atât de mult în Hong Kong-ul vorbitor de cantoneză, conform agerpres.


Universitatea i-a acuzat pe cei doi că i-au făcut pe profesori “să se simtă ameninţaţi şi insultaţi”.

Citește și : Donald Trump transmite de la Davos ‘sentimente călduroase’ naţiunilor africane

Strigând “protestul studentului nu este o crimă”, în timp ce mărşăluiau pe podurile de la Universitatea Baptistă din Hong Kong, demonstranţii au declarat că suspendarea celor doi studenţi afectează libertatea de exprimare în campusuri.

Fosta colonie britanică a revenit sub suveranitatea Chinei în 1997 în virtutea principiului “o ţară, două sisteme”, care îi garantează libertatea de exprimare şi libertăţi universitare ce nu sunt permise pe continent.

Criticii acuză Beijingul că se amestecă tot mai mult în aceste libertăţi şi încearcă să înlocuiască în cele din urmă cantoneza şi alte dialecte regionale chineze cu mandarina în încercarea de a omogeniza societatea.

Unul dintre studenţii suspendaţi, Andrew Chan (22 de ani) a declarat că tabloidul de stat Global Times îl arată ca un susţinător al independenţei Hong Kong-ului faţă de China – ceea ce el respinge – obligându-l sa renunţe la un stagiu într-un spital chinez din oraşul Guangzhou (sud) după ce a primit peste 100 de mesaje cu ameninţări.

Într-un mesaj apărut pe social media şi citat de Reuters, o persoană a scris: “Aştept cu nerăbdare să vii la Guangzhou. Îţi voi arăta cum este să fii bătut până când rămâi fără toţi dinţii”.

După ce în 2014 zeci de mii de protestatari în Hong Kong au fost conduşi de studenţi ocupând luni de zile drumuri principale pentru a cere democraţie completă pentru oraş, campusurile universitare au devenit adesea centre de dezbateri despre viitorul oraşului.

Şcolile din “regiunea administrativă specială” Hong Kong au devenit un nou front pentru sentimentul anti-China pe fondul a ceea ce mulţi văd ca o interferenţă crescândă a Beijingului pentru a înăbuşi disidenţa.

Universitatea Baptistă a declarat vineri într-un comunicat că decizia de suspendare a celor doi “a fost luată exclusiv pe baza comportamentului abuziv al studenţilor, neavând nimic de-a face cu politica şi presiunile din afară”.

Un raport recent publicat de organizaţia non-guvernamentală Hong Kong Watch notează că în timp ce libertatea universitară este “vie şi în general bine” în Hong Kong, ea este ameninţată din cauza politizării universităţilor în urma protestelor din 2014.

“Suspendările cu care se confruntă aceşti studenţi sunt simptomatice pentru politizarea pe scară mai largă a universităţilor”, a declarat autorul raportului, Kevin Carrico, un lector de Studii Chineze la Universitatea Macquarie (Australia).

Imagini cu cearta dintre studenţi şi profesori în timpul unui protest sit-in de opt ore miercurea trecută au circulat online şi au fost preluate de mass-media chineză locală şi continentală.

Unii, inclusiv Matthew Cheung, secretarul general al administraţiei regiunii speciale Hong Kong, l-au criticat pe liderul sindical al studenţilor, Lau Tsz-kei (20 de ani).

Potrivit unui comentariu publicat joi de o ediţie locală a cotidianului de stat People’s Daily, studenţii de la Universitatea Baptistă au fost “otrăviţi puternic de o atitudine ce luptă împotriva a tot ce este China continentală”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene Marty Thomas, locuitor al plajei Indian Rocks, Florida,...

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.