Protestarii ruși au aruncat în polițiști cu ce le-a venit la mână: De la chiloți și perii de WC până la bulgări de zăpadă

Publicat:

De la chiloţi de culoare albastră până la perii WC şi bulgări de zăpadă, manifestanţii ruşi care au cerut sâmbătă eliberarea principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, au dat dovadă de creativitate, comentează luni France Presse, prezentând câteva exemple, potrivit agerpres.

Unul dintre aceste exemple se referă la chiloţii de culoare albastră, ce are legătură directă cu istoria otrăvirii lui Navalnîi: agentul FSB – pe care opozantul susţine că l-a păcălit pentru a-i dezvălui unele detalii ale cazului său, publicând discuţia lor telefonică la lunii decembrie – a spus că otrava a fost impregnată pe partea din faţă a lenjeriei sale intime de culoare albastră.


Citeşte şi: Australia aprobă vaccinul Pfizer-BioNTech

Unii ruşi critici ai Kremlinului s-au inspirat din aceste dezvăluiri şi au agăţat chiloţi albaştri pe zidurile unor clădiri guvernamentale sau au agitat astfel de piese de lenjerie intimă la manifestaţiile de sâmbătă.

De Bobotează, marcată de ruşii ortodocşi de rit vechi săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin s-a scufundat în apa îngheţată îmbrăcat într-un slip de culoare albastră, ceea ce a stârnit numeroase comentarii pe social media printre susţinătorii lui Navalnîi, care s-au amuzat de această alegere.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie la revenirea sa în Rusia din Germania, după ce fusese otrăvit cu agent neurotoxic de tip Noviciok în luna august în Siberia, fapt stabilit de trei laboratoare europene, recunoscute de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW).

Două zile mai târziu, opozantul a difuzat pe YouTube o anchetă de două ore despre ‘palatul’ lui Vladimir Putin, construit pe ţărmul Mării Negre: 18.000 de metri pătraţi, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, cazinou, podgorii, şi a cărui construcţie ar fi costat peste un miliard de euro.

Ancheta video a doborât recordul de vizionări, înregistrând peste 85 de milioane de vizualizări până luni.

Un detaliu marcant al acestui film-investigaţie, presupusul cost al periilor WC din acest palat atribuit lui Putin: 700 de euro, costul unei perii aurite, potrivit lui Navalnîi.

La manifestaţiile de sâmbătă, unii protestatari au agitat perii WC, dar în versiunea plastică de bază a obiectului.

Alte două imagini marcante ale manifestaţiei de sâmbătă de la Moscova: patru poliţişti antirevoltă bat în retragere sub o ploaie de bulgări de zăpadă, iar o maşină oficială este atacată cu astfel de proiectile.

Zăpada a devenit, de asemenea, instrument pentru graffiti. Manifestanţi au scris pe ziduri acoperite cu pulbere fină lozinci precum ‘Libertate pentru Navalnîi!’, forţându-i pe poliţişti şi pe angajaţi municipali să şteargă înscrisurile cu mături cu cozi lungi, sub privirile amuzate ale mulţimii.

Dacă lupta cu bulgări de zăpadă pare o simplă joacă de copii, geamul maşinii atacate cu astfel de proiectile s-a spart, iar şoferul ar fi suferit o rană la ochi, potrivit agenţiei oficiale ruse TASS.

În acest context, AFP aminteşte că, după amplele manifestaţii din vara anului 2019, a curs cu pedepse cu închisoarea pentru violenţe de care ar fi dat dovadă protestatarii, cel mai notoriu caz fiind acela al unui tânăr care a fost acuzat că a aruncat cu un pahar de plastic gol în direcţia unui reprezentant al forţelor de ordine.

Citeşte şi: Israelul îşi deschide ambasadă în Emiratele Arabe Unite

Mobilizarea de sâmbătă s-a făcut parţial prin platforma chineză TikTok şi alte reţele de social media, cu nenumărate videoclipuri ale utilizatorilor, mulţi dintre ei adolescenţi, chemând oamenii să iasă la manifestaţii.

În unele înregistrări, tineri detractori ai Kremlinului se pregăteau de evenimentele de sâmbătă, scandând ‘Voi merge la închisoare’, anticipând reacţia autorităţilor care au arestat peste 3.500 de manifestanţi sâmbătă.

O altă imagine virală la Moscova sâmbătă, un tânăr deghizat în ‘Q Shaman’ rus, amintind de manifestantul pro-Trump care a pătruns împreună cu o mulţime de simpatizanţi ai fostului preşedinte american în clădirea Capitoliului de la Washington la începutul lunii ianuarie şi a cărui imagine a făcut înconjurul lumii. Imitatorul său rus a fost rapid arestat, notează AFP. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.