X

Proteste antirasism în mai multe oraşe elveţiene – VIDEO

Mii de manifestanţi au participat sâmbătă la marşuri de protest în mai multe oraşe elveţiene, denunţând rasismul şi brutalitatea poliţiei, în pofida interdicţiei privind adunările publice de peste 300 de persoane, impusă de autorităţi pentru a preveni răspândirea COVID-19, informează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

Cea mai mare demonstraţie a avut loc la Zurich unde, conform poliţiei, s-au adunat peste 10.000 de persoane, majoritatea îmbrăcaţi în negru. Protestatarii care au mărşăluit prin centrul oraşului au afişat pancarte cu mesaje precum “Vieţile negrilor contează”, “Şi rasismul este o pandemie” sau “Nu pot respira”, cu referire la moartea lui George Floyd în SUA, pe 25 mai, sub genunchiul unui poliţist alb.

Citește și : Protestele antirasism de la Paris, perturbate de militanţi de extremă-dreapta

Poliţia a declarat că protestul din Zurich a fost în cea mai mare parte paşnic, doar câteva sute de membri ai mişcării stângii radicale lansând proiectile spre sfârşitul după-amiezii, incident în urma căruia un ofiţer de poliţie a fost rănit. Mai multe persoane au fost arestate, potrivit poliţiei din Zurich.,

 

Câteva mii de persoane au participat, de asemenea, la o demonstraţie neautorizată, dar paşnică, în faţa clădirilor guvernului şi parlamentului din capitală, potrivit agenţiei de ştiri elveţiene ATS.

Adunări de amploare mai redusă au mai avut loc şi în alte oraşe, cu excepţia Genevei, unde aproximativ 10.000 de persoane au luat parte la un marş împotriva rasismului în cursul săptămânii.

La Lausanne, 1.000 de persoane s-au adunat într-o piaţă centrală la sfârşitul după-amiezii pentru o demonstraţie autorizată, potrivit unui fotograf AFP. Manifestanţii au denunţat violenţa poliţiei americane, dar şi pe cea a poliţiştilor elveţieni. Potrivit organizatorilor, în ultimii patru ani au existat trei cazuri de deces ale unor bărbaţi negri din cauza poliţiei în Lausanne şi în împrejurimi.

Citește și : Oficiali ucraineni anunţă că s-a oferit mită în dosarul Burisma, dar neagă legătura cu Hunter Biden

Mai mulţi protestatari au purtat pancarte pe care era scris numele lui George Floyd, dar şi cel al lui Mike Ben Peter, un nigerian ucis în Lausanne în 2018, după ce a fost ţintuit la pământ de poliţie în circumstanţe similare.

Tags: covid-19George FloydmanifestantirasismSUA
Categorii: Diaspora