Proteste de amploare în Muntenegru (VIDEO) la o săptămână după alegerile câștigate de opoziția pro-sârbă

Publicat:

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă duminică seară în Muntenegru, la o săptămână după victoria în alegeri a opoziţiei pro-sârbe, relatează DPA, potrivit agerpres.

“Ne-am săturat de ‘libertatea cetnică'”, a declarat unul dintre vorbitori la marşul din capitala Podgorica.


Citește și: Mii de maghiari au ieșit în stradă pentru păstrarea independenţei Universităţii de Teatru şi Film

Cetnicii au fost militanţii sârbi care au comis atrocităţi împotriva civililor în timpului celui de-Al Doilea Război Mondial şi al conflictelor din anii 1990 din fosta Iugoslavie.

Trei alianţe de opoziţie au câştigat 41 din cele 81 de locuri în parlament la alegeri. Ele vor să formeze un guvern de experţi care să îl înlăture de la putere pe preşedintele Milo Djukanovic, care a condus ţara timp de aproape 30 de ani.

Ele îl acuză de corupţie şi de atacuri asupra criticilor guvernului.

Djukanovic a condus această ţară mică din Balcani în procesul de obţinere a independenţei faţă de Serbia în 2006 şi a stabilit un parteneriat cu Occidentul.

Frontul Democrat (DF), pro-rus, a obţinut cele mai multe mandate, 27. Ambii parteneri de alianţă ai săi sunt pro-occidentali.

Noua balanţă de putere a declanşat temeri că, sub conducerea DF, Muntenegru s-ar putea apropia foarte mult de Serbia şi Rusia.

Citește și: RĂZBOIUL declarațiilor între Germania și Rusia continuă

Djukanovic însuşi a reiterat în campania electorală acuzaţii că opoziţia acţionează în interesul Serbiei şi Rusiei.

Potrivit DPA, nu este clar cine a organizat marşul de duminică. Majoritatea vorbitorilor s-au prezentat drept “patrioţi”.

Ziarul independent Vijesti a identificat printre participanţi numeroşi politicieni cunoscuţi din partidul DPS al lui Djukanovic. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

VIDEO – Trump îl jignește îngrozitor pe președintele Biden: ‘Un distrus bătrân, un morman de gunoi’

VIDEO - Trump îl jignește îngrozitor pe președintele Biden: 'Un distrus bătrân, un morman de gunoi' Donald Trump îl jigneşte în trecere, catalogându-l drept ”o...

Obama se întoarce la Casa Albă? Michelle, singurul democrat care l-ar putea învinge pe Trump

Obama se întoarce la Casa Albă? Michelle, singurul democrat care l-ar putea învinge pe Trump Fosta Primă Doamnă Michelle Obama ar fi singura în...

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică Rusia va aştepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.