X

Proteste în Bangladesh după decesul unui scriitor în închisoare. Confruntări între studenţi şi poliţie

Capitala Bangladeshului a fost vineri scena unor confruntări între poliţie şi sute de studenţi adunaţi pentru o manifestaţie de protest după decesul cu o zi înainte, în închisoare, a unui scriitor arestat pentru că a criticat guvernul pe reţele sociale, informează AFP, potrivit agerpres.

Cel puţin zece persoane au fost rănite uşor, potrivit unui martor. Poliţia a făcut uz de bastoane şi de gaze lacrimogene împotriva studenţilor care cereau “justiţie”.

Citește și : Washingtonul cere armatei din Armenia să nu se bage în politică

Mustaq Ahmed, 53 de ani, scriitor şi crescător de crocodili, a fost arestat în mai după ce a criticat pe internet modul în care guvernul de la Dacca gestionează pandemia de COVID-19. El a fost acuzat – în virtutea unei legi foarte stricte privind securitatea digitală, lege care, potrivit detractorilor, aduce atingere libertăţii de exprimare – că a difuzat zvonuri şi s-a dedat pe Facebook unor activităţi “anti-statale”.

Autorităţile penitenciare au anunţat că scriitorul a decedat joi într-o închisoare de maximă securitate din suburbiile capitalei Dacca, după ce i s-a făcut rău.

Potrivit directorului închisorii, Mohammad Ghiasuddin, Mustaq Ahmed nu era cunoscut cu boli grave.

Avocatul scriitorului a cerut declanşarea unei anchete independente asupra circumstanţelor decesului său.

Citește și : Michelle Bachelet critică Rusia și China pentru restricțiile asupra libertăților

Urmărirea împotriva lui Ahmed în baza legii asupra securităţii digitale a reprezentat un exemplu de “cea mai rea formă de represiune”, a estimat Saad Hammadi de la organizaţia Amnesty International.

Aproximativ 2.000 de urmăriri, care au vizat inclusiv numeroşi jurnalişti, au fost declanşate după promulgarea acestei legi, în 2018, potrivit Amnesty.

Tags: Bangladeshcovid-19DaccaMohammad GhiasuddinMustaq Ahmedprotest
Categorii: Știrile zilei