Proteste în Gaza împotriva planului de pace al lui Trump

Publicat:

Mai multe mii de persoane protestează marţi, în oraşul Gaza, împotriva planului de pace pe care Washingtonul urmează să-l prezinte în cursul zilei cu intenţia declarată de a soluţiona conflictul israeliano-palestinian, dar care a fost respins deja de palestinieni, relatează AFP, scrie agerpres.

Scandând “Planul nu va trece”, manifestanţii au ars pneuri, drapele americane şi portrete ale preşedintelui american Donald Trump.


Citește și : Brexitul şi implicaţiile sale asupra studenţilor

La Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, protestatarii au agitat drapele palestiniene şi au călcat în picioare portrete ale lui Donald Trump.

Proteste sunt prevăzute şi la Nablus şi Ramallah în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel, şi ar urma să continue în cursul nopţii.

Donald Trump i-a primit la Washington pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi pe liderul opoziţiei israeliene Benny Gantz, care consideră amândoi “istoric” planul american.

La rândul lor, palestinienii consideră planul prea favorabil Israelului.

Potrivit palestinienilor şi media israeliene, proiectul prevede între altele anexarea coloniilor israeliene şi a Văii Iordanului, zonă agricolă şi strategică reprezentând circa 30% din Cisiordania, şi recunoaşterea oficială a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Citește și : Comisia Europeană ar putea finanţa repatrierea cetăţenilor UE din China

Pe de altă parte, palestinienii speră ca Ierusalimul de Est să devină capitala statului la care aspiră.

Fâşia Gaza, din care Israelul s-a retras în 2005, este o enclavă sărăcită guvernată din 2007 de mişcarea islamistă Hamas. Mişcarea Hamas şi Israel au purtat de atunci trei războaie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.