Proteste în Iran după ce guvernul a majorat preţul la benzină

Publicat:

Mai multe manifestaţii au izbucnit vineri seară în oraşe din Iran după anunţul surpriză al guvernului de a majora preţul benzinei, a relatat sâmbătă agenţia oficială de presă IRNA, preluată de AFP, potrivit agerpres.

Manifestaţiile au fost “semnificative” la Sirjan, în centrul ţării, unde “oamenii au atacat un depozit de benzină din oraş şi au încercat să îi dea foc”, poliţia reuşind în cele din urmă să îi blocheze, conform IRNA.


Citește și : Noi dezvăluri privind implicarea lui Trump în dosarul ucrainean

Manifestaţii au avut de asemenea loc la Mashad, în nord, în sud la Ahvaz, Shiraz, Bandar Abbas şi Birjand, în est, dar şi la Gachsaran, Abadan, Khorramshahr şi Mahshahr, în sud-vest.

Manifestanţii au blocat drumuri, dar adunările au fost limitate şi s-au dispersat spre miezul nopţii, a adăugat IRNA.

Vineri, guvernul iranian a anunţat o creştere de cel puţin 50% a preţului la benzină la pompă, care era până acum fixat la 10.000 de riali, adică mai puţin de opt eurocenţi. Preţul va fi acum de 15.000 de riali (11 eurocenţi) pentru un maximum de 60 de litri pe lună. Fiecare litru suplimentar va costa 30.000 de riali (22 de eurocenţi).

Iranul este una din ţările unde benzina este cel mai puternic subvenţionată. Veniturile din creşterea preţului la benzină ar urma să fi redistribuite iranienilor care se confruntă cu dificultăţi economice, adică aproape 75% din populaţie, potrivit preşedintelui Hassan Rouhani.

Măsura ar urma să aducă încasări de 300.000 de miliarde de riali (circa 2,3 miliarde de euro) pe an, a declarat la televiziunea de stat responsabilul cu Planificarea şi Bugetul, Mohammad Bagher Nobakht.

Ajutoarele oferite unui număr de circa 60 de milioane de iranieni vor fi de 550.000 de riali (circa 4,2 euro la cursul de schimb de pe piaţa liberă) pentru cupluri şi de 2 milioane de riali (15,8 euro) pentru căminele cu cinci persoane şi mai multe.

Citește și : Bugetul UE pe 2020, în aer. Statele membre şi PE nu au reuşit să ajungă la un acord

Datorită preţurilor scăzute, consumul de carburanţi este uşor ridicat în Iran, unde cei 80 de milioane de locuitori consumă în medie 90 de milioane de litri de carburanţi pe zi, potrivit agenţiei de presă IRNA. De asemenea, preţurile scăzute la carburanţi în Iran stimulează contrabanda, care, potrivit IRNA, este estimată undeva între 10 şi 20 milioane litri pe zi, care ajung în principal în ţara vecină Pakistan, unde preţurile sunt mult mai mari.

Activitatea de contrabandă s-a intensificat pe fondul deprecierii valorii rialului pe pieţele de schimb, ca urmare a sancţiunilor economice introduse în 2018 de SUA, după retragerea Washingtonului din acordul internaţional cu privire la programul nuclear iranian convenit în 2015.

Fondul Monetar Internaţional susţine că în prezent rata inflaţiei în Iran a ajuns la peste 40%, iar economia se va contracta cu 9% în acest an, urmând a stagna în 2020.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.