X

Proteste la Erevan pentru a cere demisia prim-ministrului armean Nikol Paşinian

Mii de manifestanţi s-au adunat luni la Erevan pentru a cere demisia prim-ministrului armean Nikol Paşinian, la un an de la semnarea unui acord controversat cu Azerbaidjanul ce a pus capăt războiului, relatează France Presse, potrivit agerpres

Acest acord, sub egida Rusiei, a instaurat o încetare a focului în Nagorno-Karabah, enclavă muntoasă disputată între Armenia şi Azerbaidjan, după şase săptămâni de lupte care au făcut peste 6.500 de morţi.

Citește și : Peste 250 de milioane de oameni au fost fost infectaţi cu coronavirus

Erevanul a cedat atunci către Baku zone mari de teritoriu în şi în jurul Nagorno-Karabah, ceea ce a fost văzut ca o umilire de către populaţia armeană şi a condus la proteste.

Denunţat drept “trădător” de opoziţie, Paşinian şi-a legitimat puterea prin convocarea de alegeri legislative anticipate în iunie, câştigate de partidul său Contractul Civil.

Luni, mii de manifestanţi s-au adunat din nou în centrul Erevanului, la apelul alianţei de opoziţie a fostului preşedinte Robert Kocearian.

“Astăzi declarăm începutul unei mişcări de opoziţie la nivel naţional”, a declarat în faţa mulţimii Işkan Sagatelian, liderul unui partid de opoziţie. “Scopul mişcării noastre este de a opri distrugerea statului nostru”, a adăugat el.

Citește și : Spania reacţionează la rezultatul alegerilor din Nicaragua: ‘O FARSĂ!’

Mai multe incidente armate mortale la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan au stârnit temeri cu privire la o nouă izbucnire a violenţei între aceste două ţări din Caucaz, pe fondul unor diferende teritoriale ce durează de câteva decenii.

Nikol Paşinian şi preşedintele azer Ilham Aliev şi-au exprimat totuşi recent disponibilitatea de a se angaja în discuţii în vederea unui acord de pace definitiv.

Tags: acordAzerbaidjanerevanNagorno-KarabahNikol PaşinianRobert Kocearian
Categorii: Diaspora