X

Proteste violente la Bagdad! Cel puţin doi oameni au murit

Doi manifestanţi au decedat luni dimineaţa din cauza rănilor provocate de tirurile cu grenade lacrimogene în cursul confruntărilor din cursul nopţii cu forţele de ordine în piaţa Tahrir din Bagdad, pe fondul suspiciunilor că forţele de securitate utilizează grenade de tip militar de 10 ori mai grele împotriva protestatarilor, informează AFP, potrivit agerpres.

Acestea sunt primele ciocniri soldate cu victime în emblematica piaţă din capitala irakiană, epicentrul unei revolte inedite lansate în octombrie trecut, după sosirea la putere la începutul lunii mai a guvernului condus de Mustafa Al Kazimi.

Citeşte şi: Un autobuz a căzut într-o prăpastie din Vietnam! Cel puţin 15 oameni au murit!

Manifestaţii au avut loc duminică la Bagdad şi în mai multe oraşe din sudul ţării pentru a denunţa lipsa acută de electricitate, un serviciu public care asigură doar câteva ore pe zi alimentarea cu energie electrică, într-o perioadă în care temperaturile au depăşit 50 de grade Celsius în Irak.

În fiecare an, vara este sezonul tradiţional al manifestaţiilor, provocate în special de întreruperile de curent electric şi mai mulţi miniştri au fost destituiţi în trecut pentru a se da satisfacţie protestatarilor.

În piaţa Tahrir a început în octombrie o revoltă populară inedită care s-a soldat în câteva luni cu peste 550 de morţi, 30.000 de răniţi şi mai multe zeci de militanţi asasinaţi sau răpiţi.

Kazimi şi guvernul s-au angajat încă de la primele declaraţii să clarifice circumstanţele acestor violenţe şi omoruri.

În noaptea de duminică spre luni, doi protestatari au fost loviţi de grenade lacrimogene – unul în cap, altul în gât – ei decedând ulterior în două spitale din Bagdad, potrivit medicilor.

Citeşte şi: Este OFICIAL! SUA au rămas fără consulatul din Chengdu – VIDEO

Aceştia nu au precizat tipul de proiectile utilizate de forţele de securitate. O polemică s-a declanşat în toamna trecută în Irak, apărătorii drepturilor omului acuzând forţele de ordine că utilizează grenade de tip militar de zece ori mai grele decât în altă parte în lume pentru a-i lovi pe manifestanţi în faţă.

De la începutul anului, tensiunile dintre Washington şi Teheran, care au degenerat în conflict deschis în Irak, au eclipsat această mişcare de protest.

Totuşi, câteva zeci de protestatari continuă să ocupe corturile aflate şi acum în piaţă. Luni dimineaţa, mai multe corturi carbonizate zăceau la pământ, a constatat un corespondent AFP.

Tags: bagdadIrakMustafa al-KazimiPiaţa Tahrirproteste
Categorii: Sinteze