X

Protestele continuă în Armenia! Zeci de persoane au fost arestate

Zeci de persoane au fost arestate miercuri în Armenia în timpul unor noi manifestaţii prin care s-a cerut demisia premierului Nikol Paşinian, relatează AFP, potrivit agerpres.

Protestatarii au încercat să blocheze poduri în Erevan parcând betoniere, întrerupând pentru scurt timp circulaţia rutieră, în timp ce mici grupuri de manifestanţi au încercat să blocheze şosele în capitală.

Citeşte şi: Bombardamentele ruse fac dezastru în Ucraina! Oraşul Lvov a rămas în beznă totală – Black News

Zeci de persoane au fost reţinute, a constatat AFP.

De mai multe zile, Armenia este scena unor manifestaţii prin care se cere demisia lui Paşinian, pe care opozanţii îl acuză că vrea să cedeze Azerbaidjanului enclava separatistă Nagorno-Karabah.

Peste 200 de manifestanţi au fost arestaţi marţi în mai multe oraşe din Armenia, fiind eliberaţi în aceeaşi zi.

Işkan Sagatelian, vicepreşedinte al Parlamentului şi lider al opoziţiei, a afirmat că manifestaţiile vor lua “tot mai multă amploare până când Paşinian va demisiona”.

Mişcarea de protest ilustrează traumatismul pe care l-a lăsat Nagorno-Karabah în societate armeană.

Nagorno-Karabah, regiune muntoasă care este disputată de trei decenii de Armenia şi Azerbaidjan, a făcut în 2020 obiectul unui război de şase săptămâni între cele două ţări, soldat cu peste 6.500 de morţi, înaintea unui armistiţiu negociat de Rusia.

Citeşte şi: Cum s-a înșelat Occidentul atât de catastrofal în privinţa Chinei – Black News

În cadrul acestui acord, Armenia a cedat întregi părţi de teritoriu pe care la controla de la un prim război victorios la începutul anilor 1990, iar în Nagorno-Karabah a fost desfăşurată o forţă de pace rusă.

Armistiţiul, considerat în Armenia o umilire naţională, a declanşat săptămâni de manifestaţii antiguvernamentale, determinându-l pe Paşinian să convoace alegeri legislative anticipate care au fost câştigate în septembrie 2021 de partidul său, Contractul Civil.

Tags: armeniaAzerbaidjanerevanNagorno-KarabahNikol Paşinianproteste
Categorii: Știrile zilei