Protestele din Kazahstan ‘aruncă-n aer’ preţul uraniului

Publicat:

Protestele violente din Kazahstan au impact asupra pieței globale a combustibilului nuclear

Prețurile globale la uraniu au crescut cu aproape 8%, deoarece Kazahstanul, care reprezintă mai mult de 40% din producția mondială, se luptă pentru a controla protestele antiguvernamentale în curs de desfășurare.


Citeşte şi: Poliţia din Kazahstan A ELIMINAT zeci de protestatari (VIDEO)! La Alamtî se aud focuri de armă – Black News

Miercuri, prețurile uraniului de pe piața internațională au crescut la 45,25 dolari/liră de la cei 42 dolari înregistrati cu o zi înainte, potrivit datelor companiei de cercetare și analiză a pieței combustibililor nucleari UxC, citate de Bloomberg.

Între timp, acțiunile celui mai mare producător al națiunii, Kazatomprom, au scăzut cu 11% în tranzacțiile din Londra. În același timp, majoritatea companiilor de uraniu din America de Nord și Australia și-au extins câștigurile înregistrate la începutul acestei săptămâni, când Comisia Europeană a continuat cu un proiect pentru a marca anumite proiecte nucleare ca fiind durabile.

Un val de proteste violente a zguduit națiunea din Asia Centrală – care făcea parte din fosta Uniune Sovietică – de duminică, după o creștere bruscă a costului gazului petrolier lichefiat, care a avut loc ca urmare a înlăturării controalelor guvernamentale ale prețurilor.

Citeşte şi: Washingtonul stă cu ochii pe Kazahstan şi îndeamnă autorităţile la ‘reţinere’ – Black News

Demonstranții au ieșit inițial pe străzile din Janaozen, un oraș care a fost înființat în anii 1960 în jurul unui câmp petrolier nou descoperit, dar mitingurile s-au extins curând în alte orașe kazahe, inclusiv capitala, Nur-Sultan (Astana), precum și Aktobe, Aktau și Almatî, cea mai mare metropolă și a doua capitală, printre altele.

Kazahstanul este una dintre marile puteri energetice ale lumii, fiind printre primii exportatori de petrol și printre primii 20 de gaze. Guvernul său a subvenționat gazul petrolier lichefiat de ani de zile, dar recent a anunțat că menținerea prețurilor atât de scăzute a devenit nesustenabilă. Ridicarea subvențiilor a determinat inevitabil dublarea costului în câteva zile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.