X

Protestele din Kazahstan ‘aruncă-n aer’ preţul uraniului

Protestele violente din Kazahstan au impact asupra pieței globale a combustibilului nuclear

Prețurile globale la uraniu au crescut cu aproape 8%, deoarece Kazahstanul, care reprezintă mai mult de 40% din producția mondială, se luptă pentru a controla protestele antiguvernamentale în curs de desfășurare.

Citeşte şi: Poliţia din Kazahstan A ELIMINAT zeci de protestatari (VIDEO)! La Alamtî se aud focuri de armă – Black News

Miercuri, prețurile uraniului de pe piața internațională au crescut la 45,25 dolari/liră de la cei 42 dolari înregistrati cu o zi înainte, potrivit datelor companiei de cercetare și analiză a pieței combustibililor nucleari UxC, citate de Bloomberg.

Între timp, acțiunile celui mai mare producător al națiunii, Kazatomprom, au scăzut cu 11% în tranzacțiile din Londra. În același timp, majoritatea companiilor de uraniu din America de Nord și Australia și-au extins câștigurile înregistrate la începutul acestei săptămâni, când Comisia Europeană a continuat cu un proiect pentru a marca anumite proiecte nucleare ca fiind durabile.

Un val de proteste violente a zguduit națiunea din Asia Centrală – care făcea parte din fosta Uniune Sovietică – de duminică, după o creștere bruscă a costului gazului petrolier lichefiat, care a avut loc ca urmare a înlăturării controalelor guvernamentale ale prețurilor.

Citeşte şi: Washingtonul stă cu ochii pe Kazahstan şi îndeamnă autorităţile la ‘reţinere’ – Black News

Demonstranții au ieșit inițial pe străzile din Janaozen, un oraș care a fost înființat în anii 1960 în jurul unui câmp petrolier nou descoperit, dar mitingurile s-au extins curând în alte orașe kazahe, inclusiv capitala, Nur-Sultan (Astana), precum și Aktobe, Aktau și Almatî, cea mai mare metropolă și a doua capitală, printre altele.

Kazahstanul este una dintre marile puteri energetice ale lumii, fiind printre primii exportatori de petrol și printre primii 20 de gaze. Guvernul său a subvenționat gazul petrolier lichefiat de ani de zile, dar recent a anunțat că menținerea prețurilor atât de scăzute a devenit nesustenabilă. Ridicarea subvențiilor a determinat inevitabil dublarea costului în câteva zile.

Tags: AktauAktobeAlmatîJanaozenKazahstanKazatompromlondraNur-Sultan (Astana)protesteuraniu
Categorii: Știrile zilei