Protestul camionagiilor canadieni anti-vaccinare se transformă în apeluri pentru abrogarea tuturor regulilor de sănătate publică

Publicat:

Înainte de protestul de sâmbătă de la Ottawa, Trudeau denunţă grupul drept o „mică margine” care are „viziuni inacceptabile”

Un convoi de camionagii și susținătorii lor urmează să se strângă în capitala canadiană într-un protest care a trecut de la frustrările legate de obligativitatea de vaccinare la solicitări pentru abrogarea tuturor măsurilor de sănătate publică – și chiar la răsturnarea guvernului federal.

Înaintea protestului de sâmbătă de la Ottawa, prim-ministrul, Justin Trudeau, a denunaţat grupul ca fiind o „mică margine” care avea „viziuni inacceptabile” și nu reflectă majoritatea canadienilor, transmite The Guardian.


La începutul acestei luni, Canada a început să ceară ca toți şoferi de camion care sosesc din SUA să fie complet vaccinați împotriva coronavirusului. Cei care nu sunt vaccinați – despre care se crede că reprezintă mai puțin de 15% din șoferii din țară – trebuie să se plaseze în carantină timp de 14 zile. Canada a înregistrat 2,93 milioane de cazuri de Covid și 32.600 de decese din cauza virusului.

Convoiul, care a părăsit Vancouver la începutul acestei săptămâni, are peste 275.000 de susținători pe Facebook, aproape 40.000 de susținători pe aplicația de mesagerie criptată Telegram și a strâns 5,5 milioane USD din 70.000 de donații pe GoFundMe.

GoFundMe a anunțat la începutul acestei săptămâni că a înghețat fondurile până când va putea stabili împreună cu organizatorii cum vor fi împărţiţi banii. Un fost analist de informații a spus că „viteza și anonimatul” donațiilor au ridicat semne masive de întrebare şi suspiciuni.

„Nu este foarte clar pentru mine câți dintre acei susținători care donează online sunt chiar canadieni. Multe dintre donații au fost făcute anonim și există foarte clar o activitate din țări străine”, a declarat Jessica Davis, fost analist de informații pentru guvernul canadian și șef al Insight Threat Intelligence.

„Este foarte dificil să ne facem o idee despre câți canadieni susțin de fapt acest lucru față de câți oameni la nivel global încearcă să se opună vaccinurilor obligatorii și obiectivelor politice asociate”, a spus Davis.

Convoiul subliniază modul în care măsurile de sănătate publică, cum ar fi obligativitatea vaccinurilor, au devenit din ce în ce mai legate de diviziunile politice.

Unul dintre principalele grupuri din spatele protestului este Canada Unity, care s-a opus a ceea ce spune că sunt reguli „neconstituționale” Covid. Grupul a postat recent un „memorandum de înțelegere” pe site-ul său, spunând că membrii intenționează să îl prezinte politicienilor de pe Dealul Parlamentului. Grupul susține că liderul senatului și guvernatorul general vor semna documentul pentru a crea un comitet de guvernare, despre care susțin că ar lucra pentru a revoca obligativitatea vaccinului.

„Acest document este în mare parte de neînțeles și este complet separat de realitatea noastră politică”, a spus Davis.

În ciuda unor astfel de idei marginale, care au determinat comparații cu insurecția din 6 ianuarie din Statele Unite, convoiul a primit sprijin de la politicieni conservatori federali, inclusiv de la fostul lider Andrew Scheer și liderul adjunct Candice Bergen, care au cerut proteste pașnice.

Liderul conservator Erin O’Toole, care și-a exprimat îngrijorarea față de obligativitatea vaccinului în trecut, a declarat joi că se va întâlni cu şoferii de TIR.

Dar grupul a primit sprijin de la Donald Trump Jr și Elon Musk. Fiul fostului președinte american a postat un videoclip pe rețelele de socializare în care îi susține pe camionagii pentru „lupta împotriva discriminării medicale”, în timp ce miliardarul din tehnologie a postat joi pe Twitter: „Canadian truckers rule”.

Unii conservatori canadieni s-au pronunțat împotriva vaccinului obligatoriu, susținând că acesta pune o povară pentru camionagi atunci când lanțurile de aprovizionare sunt deja tensionate. Unii au postat poze cu rafturile goale ale magazinelor alimentare.

Unii conservatori canadieni s-au pronunțat împotriva mandatului, susținând că acesta pune o povară pentru camionești atunci când lanțurile de aprovizionare sunt deja tensionate. Unii au postat poze cu rafturile goale ale magazinelor alimentare.

Dar experții avertizează că vaccinarea obligatorie este doar o parte dintr-o „furtună perfectă” care va lovi sistemul alimentar al națiunii. Vremea nefavorabilă, închiderea autostrăzilor și provocările de personal la magazinele alimentare au îngreunat, de asemenea, aprovizionare cu alimentele pe rafturi.

„Lanțul de aprovizionare este flexibil, dar este și fragil”, a spus Simon Somogyi, profesor la Universitatea din Guelph, care studiază afacerile alimentare și managementul lanțului de aprovizionare.

„Sistemul alimentar canadian se deplasează într-adevăr pe spatele unui camion din cauza sezonului nostru scurt de creștere”, a spus el despre alimentele importate din SUA în valoare de 21 de miliarde de dolari în fiecare an, iar camioanele joacă un rol cheie în deplasarea acestora.

În multe feluri, Covid-19 a dezvăluit atât necesitatea sistemului de transport, cât și dificultăţile în fața sistemului, inclusiv lipsa de șoferi.

„La sfârșitul zilei, avem nevoie de mai multe camioane pe drum. Dacă toată lumea ar veni la masă pentru o discuție sinceră despre asta, în loc să facă declarații politice, ar fi mai bine pentru toată lumea.”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Spitalul raional Cimișlia, echipat cu un sistem de radiografie și radioscopie digitală

Spitalul raional Cimișlia, echipat cu un sistem de radiografie și radioscopie digitală Spitalul raional Cimișlia și-a fortificat capacitatea de diagnostic și tratament prin instalarea unui...

Andrei Uncuța: Spitalul Republican colaborează cu spitalele mari din România pentru a asigura schimb de experiență

Andrei Uncuța: Spitalul Republican colaborează cu spitalele mari din România pentru a asigura schimb de experiență Spitalul Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga” colaborează cu spitalele mari din...

OMS, în contextul epidemiilor de rujeolă: Vaccinarea copiilor la nivel mondial stagnează

OMS, în contextul epidemiilor de rujeolă: Vaccinarea copiilor la nivel mondial stagnează Ratele de vaccinare a copiilor din întreaga lume stagnează şi nu au revenit...

Aproape 15000 de persoane au solicitat intervenția ambulanței săptămâna trecută

Aproape 15000 de persoane au solicitat intervenția ambulanței săptămâna trecută Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că în perioada 08-14 iulie curent, 14726...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.