X

Provincia canadiană Quebec a început relaxarea graduală

Provincia canadiană Quebec, printre regiunile cel mai greu lovite, de criza noului coronavirus, a început luni, gradual, să-şi repornească economia, însă premierul Justin Trudeau îndeamnă în continuare la prudenţă, transmite Reuters, scrie agerpres.

Autorităţile din Quebec permit magazinelor stradale să se redeschidă, măsură ce însă nu se aplică deocamdată şi pentru Montreal, cel de-al doilea roaş ca mărime din Canada, unde proprietarii de magazine trebuie să mai aştepte până la data de 11 mai.

Citește și : Lucrătorii migranţi din India s-au luat la bătaie cu forţele de ordine – VIDEO

Deşi în Quebec trăieşte aproximativ 24% din populaţia Canadei, în această provincie s-au produs 54% din cazurile de infectare cu noul coronavirus din Canda şi 60% din totalul deceselor puse pe seama COVID-19. Până în prezent Canada a raportat 60.000 de cazuri de infectare şi 3.800 de decese.

Majoritatea cazurilor de îmbolnăvire din Quebec s-au înregistrat în rândul populaţiei în vârstă, iar premierul provinciei, Francois Legault, a anunţat că a sosit timpul să înceapă relaxarea treptată a restricţiilor. Unele şcoli din Quebec vor fi deschise din cursul acestei luni.

Premierul canadian Justin Trudeau şi responsabilii medicali au subliniat în mod repetat că orice eforturi de redeschidere trebuie să fie puse în practică cu mare precauţie de teama unui eventual al doilea val al pandemiei. Provinciile canadiene dispun de un nivel mare de control asupra economiilor proprii şi asupra sistemelor de sănătate, iar deocamdată premierul Trudeau nu a criticat deciziile luate de autorităţile din provincii.

“Dacă o provincie începe să se redeschidă şi, din păcate, se confruntă cu o explozie de noi cazuri, va rămâne la latitudinea respectivei provincii să reacţioneze. Şi eu ştiu că locuitorii acelei provincii vor sublinia cu certitudine că şi-ar fi dorit să vadă o abordare diferită”, a declarat el duminică în faţa presei.

Trudeau a părut nesigur când a fost întrebat de postul public Radio Canada dacă şi-ar lăsa copiii să meargă la şcoală dacă ar fi locuit în Quebec. El a făcut o pauză, apoi a răspuns recunoscând că nu ştie, dar a adăugat că şcolile din Ontario, cea mai populată dintre cele 10 provincii canadiene, nu se vor redeschide prea curând.

Citește și : Încă 10 persoane au fost arestate în Indonezia pentru fake-news

Tags: canadacoronaviruscovid-19MontrealQuebec
Categorii: Știrile zilei