X

Provocarea elevilor de la Asachi pentru deputaţi: ‘Lăsaţi maşinile acasă!’

Provocarea elevilor de la Asachi pentru deputaţi: ‘Lăsaţi maşinile acasă!’

De Ziua mondială fără maşini, elevii Liceului Teoretic “Gheorghe Asachi” din Chişinău au cerut deputaţilor să utilizeze mai des transportul ecologic şi să adopte decizii pentru un mediu mai curat şi mai sănătos.

Copiii au venit în faţa Parlamentului cu biciclete sau trotinete pentru a le demonstra deputaților care sunt alternativele, transmite Tvr Moldova.

“Maşinile sunt o problemă mare în ziua de astăzi şi chiar şi acei deputaţi merg cu maşinile şi cred că ar fi bine să le reducem, chiar o zi în an, o zi în săptămână sâmbăta, duminica.”

Citeşte şi: CUTREMUR în guvernul ucrainean! Şase miniştri adjuncţi ai apărării au fost DEMIŞI – Stiripesurse.md

Elevii Liceului “Gheorghe Asachi” au vrut să dea un exemplu și să transmită un mesaj clar pentru folosirea unor mijloace de transport ecologice. Au amenajat și o expoziţie inedită.

“Astăzi am venit cu trotineta pentru că trebuie să protejăm mediul de toate gazele dăunătoare. Vehiculele poluează aerul şi asta duce la încălzirea globală.”

Inga Țurcan, învăţător: “Chiar şi la lecţii de dezvoltare personală noi punem în discuţii aceste subiecte, iar copiii sunt foarte receptivi şi susţin vehiculele alternative, cel mai important e că poţi evita ambuteiajele de dimineaţă.”

Provocarea elevilor de la Asachi pentru deputaţi: ‘Lăsaţi maşinile acasă!’

“Am decis să creez o bicicletă din materiale ecologice, tuburi şi coşuleţul este din plastic. Majoritatea aleg maşinile pentru că e mai comod şi nu ocupă mai mult spaţiu, mai comod.

“Pentru acest eveniment am decis să facem o trotinetă. Cu trotineta putem călători mai rapid, la distanţe mari şi nu trebuie să ne complicăm aşa cu maşinile.”

În fiecare an, în perioada 16-22 septembrie, este marcată Săptămâna Europeană a Mobilității. Este o campanie de sensibilizare privind mobilitatea urbană durabilă şi promovează soluții inteligente de transport. Republica Moldova s-a alăturat Declarației de la Viena din 2021 privind transportul, sănătatea și mediul în regiunea europeană.

Tags: chisinaudeputatieleviLiceul Gheorghe AsachiZiua mondială fără maşini
Categorii: SocialȘtirile zilei