X

PSDE își reafirmă sprijinul pentru integrarea europeană

PSDE își reafirmă sprijinul pentru integrarea europeană

Partidul Social Democrat European (PSDE) și-a anunțat public poziția față de referendumul constituțional care va avea loc pe 20 octombrie, concomitent cu alegerile prezidențiale. PSDE a subliniat importanța integrării europene pentru securitatea și dezvoltarea Republicii Moldova și a îndemnat cetățenii să voteze „DA” la referendum.

„Formațiunea pe care o reprezint se pronunță clar și categoric în favoarea opțiunii „Da”’ și îndeamnă toți cetățenii Republicii Moldova ca să susțină acest plebiscit. Există mai multe argumente care ne determină să insistăm asupra acestei decizii, chiar dacă puterea actuală încearcă să politizeze în exces referendumul și să îl folosească în interesul său electoral”, a spus președintele PSDE, Ion Sula, în cadrul unei conferințe de presă.
Citeşte şi: Costul vieţii şi situaţia economică, principalele preocupări ale românilor care au votat la alegerile europene – Stiripesurse.md

Securitatea națională este principalul motiv pentru susținerea integrării europene, în contextul turbulențelor geopolitice generate de invazia rusă în Ucraina, a menționat reprezentantul PSDE.

PSDE își reafirmă sprijinul pentru integrarea europeană

Amintim că PSDE a fost înregistrat de CEC la referendumul din toamnă pe 23 septembrie.

Istoria Partidului Social Democrat European

Partidul Social Democrat European (PSDE), cunoscut anterior ca Partidul Democrat din Moldova (PDM), este o formațiune politică de centru-stânga din Republica Moldova, fondată în 1997 sub denumirea Mișcarea pentru o Moldovă Democratică și Prosperă (MPMD).MPMDP devine Partidul Democrat din Moldova în 2000. Deși nu a trecut pragul electoral la alegerile din 2001, partidul a revenit în Parlament în 2005 cu 8 mandate, apoi 11 în 2007 după o fuziune cu Partidul Social-Liberal. La începutul anilor 2000, partidul a adoptat denumirea de Partidul Democrat din Moldova (PDM).

PSDE își reafirmă sprijinul pentru integrarea europeană

În perioada 2009-2019, PDM a devenit parte din alianțele pro-europene, reușind să obțină funcții importante în guvern. Totuși, odată cu preluarea conducerii partidului de către Vlad Plahotniuc în 2016, formațiunea a intrat într-o etapă controversată, fiind acuzată de extinderea controlului politic și economic în țară. În ciuda acestor critici, PDM a rămas o forță dominantă în politica moldovenească până în 2019.

După pierderea puterii în urma formării unei coaliții între Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și blocul ACUM, PDM a intrat într-un declin abrupt. Plecarea lui Plahotniuc din țară a marcat o cotitură, iar la alegerile parlamentare din 2021, partidul a obținut un rezultat dezamăgitor, cu doar 1,81% din voturi, rămânând în afara Parlamentului.

În 2022, partidul a adoptat o nouă denumire – Partidul Social Democrat European (PSDE) – și și-a propus o reîmprospătare a imaginii sub conducerea lui Ion Sula. Colaborarea cu Partidul Social Democrat din România s-a intensificat, iar PSDE și-a reafirmat angajamentul față de vectorul pro-european, în încercarea de a recâștiga încrederea electoratului și de a reveni în prim-planul politicii moldovenești.

Tags: integrarea europeanăIon SulaPartidul Social Democrat European (PSDE)
Politică