X

Publicarea unei liste roşii cu bunuri culturale ucrainene

Manuscrise din Evul Mediu, icoane străvechi sau produse de artizanat… Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a publicat joi o “Listă roşie de urgenţă a bunurilor culturale aflate în pericol” în Ucraina, pentru a lupta împotriva traficului ilicit, “amplificat de invazia rusă”, scrie AFP, potrivit agerpres.

Cu această listă, ICOM speră să servească drept referinţă eficientă pentru “identificarea obiectelor culturale jefuite şi furate din Ucraina, pe măsură ce acestea vor începe să circule în săptămânile, lunile şi anii următori”, a explicat într-un comunicat.

Citeşte şi: Experţii ruşi în inteligenţă artificială îl distrează pe Putin cu o imitaţie a cancelarului german – VIDEO

Iniţativa sa “intervine la momentul potrivit în lupta împotriva traficului ilicit de patrimoniu cultural ucrainean – un fenomen care există de multă vreme în regiune şi care a fost amplificat de invazia rusă”, a subliniat această reţea internaţională de profesionişti ai muzeelor care acoperă aproape 140 de ţări.

“Într-adevăr, rapoartele recente despre jefuirea masivă a Muzeului de Artă Oleksii Şovkunenko din Herson de către trupele ruse care se retrăgeau din oraş pe 11 noiembrie demonstrează că această ameninţare este prezentă şi realizată sistematic”, a continuat ICOM.

Pe lista sa sunt în special manuscrise datând din secolele XIII-XIX, icoane religioase străvechi, dar şi desene şi picturi moderne, din mişcările naivă, de avangardă şi realism socialist, precum şi obiecte de artizanat, costume şi bijuterii.

Pentru a lupta împotriva traficului ilicit de patrimoniu cultural, ICOM, fondată în 1946, colaborează cu organizaţii internaţionale precum Interpol şi Organizaţia Mondială a Vămilor.

Citește și: Ambasada Franţei la Beijing critică voalat politica ‘zero COVID’ a Chinei – Black News

În Ucraina, Naţiunile Unite utilizează imagini din satelit pentru a monitoriza distrugerile de bunuri culturale şi patrimoniului provocate de ofensiva rusă. UNESCO, agenţia ONU responsabilă pentru Cultură, a înregistrat, la sfârşitul lunii octombrie, 207 situri culturale devastate de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie.

Este vorba despre 88 de situri religioase, 15 muzee, 76 de clădiri de interes istoric şi/sau artistic, 18 monumente şi zece biblioteci, potrivit AFP. 

Tags: Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM)HersonInterpolONUOrganizaţia Mondială a VămilorucrainaUNESCO
Categorii: Cultură și MediaRăzboi in Ucraina