X

Publicaţia Novaia Gazeta suprimă conţinuturile despre invazia în Ucraina neagreate de Kremlin, pentru a evita sancţiuni

Publicaţia independentă rusă Novaia Gazeta, al cărei redactor şef este recentul laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, a anunţat vineri seara eliminarea unora dintre conţinuturile sale legate de Ucraina cu scopul de a evita sancţiuni, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Legea care sancţionează ‘ştirile false’ despre acţiunile forţelor armate ruse a intrat în vigoare, iar noi suntem obligaţi să suprimăm numeroase conţinuturi de articole. Dar am decis să continuăm să lucrăm”, a anunţat ziarul.

Citește și : Un senator american cere ASASINAREA lui Putin

“Parchetul general şi Roskomnadzor ( Serviciul federal pentru control în domeniul comunicaţiilor, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor în masă) a cerut ca Novaia Gazeta şi alte media independente să elimine conţinuturile care descriu operaţiunile militare pe teritoriul ucrainean drept război, o agresiune sau o invazie. În caz contrar, vor fi amenzi uriaşe şi perspectiva închiderii media”, indică publicaţia pe site-ul său.

Pentru a lua această decizie, Novaia Gazeta a realizat un sondaj în rândul abonaţilor săi.

Din cele aproape 6.500 de persoane chestionate, 94% au votat pentru a “continua activitatea sub cenzură militară, răspunzând cerinţelor autorităţilor”, în timp ce numai 6% dintre cei intervievaţi s-au declarat în favoarea unei “suspendări a activităţii editoriale până la finalul operaţiunii speciale”.

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) a adoptat vineri un text care prevede pedepse grele cu închisoarea şi amenzi pentru orice persoană care publică ”informaţii false” despre armată, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Sunt prevăzute pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru difuzarea de informaţii care vizează “discreditarea” forţelor armate.

Citește și : Dmitro Kuleba spune că soldaţii ruşi comit VIOLURI în oraşele cucerite

Această lege mai trebuie doar să fie promulgată de preşedintele Vladimir Putin pentru a intra în vigoare.

Kremlinul încearcă să se asigure că versiunea sa asupra războiului din Ucraina ajunge la publicul rus. Postul de radio Eho Moskvî şi canalul de ştiri online Dojd au fost închise joi, la scurt timp după ce Parchetul general rus făcuse o recomandare în acest sens, din cauza modului neagreat de putere în care cele mai importante media independente ruse rămase relatau despre invazia militară rusă în Ucraina, făcând referire la “război” şi victimele civile. Potrivit Kremlinului, armata rusă ţinteşte doar infrastructura militară şi puncte strategice.

Tags: Dmitri MuratovDuma de StatNovaia GazetaRoskomnadzorsanctiuni
Categorii: Diaspora