Publicul britanic s-a întors împotriva exceselor fanaticilor blocării

Publicat:

Anul trecut, pe vremea asta, profesorul Neil Ferguson a observat cum restricțiile draconice anti-Covid ale Chinei au afectat răspunsul la virus în întreaga lume occidentală, nu în ultimul rând în Marea Britanie. „Nu am putut scăpa de asta în Europa, ne-am gândit”, a spus epidemiologul, numit ‘profesorul Lockdown’. Dar după închiderea Italiei, „ne-am dat seama că putem”.

Când Covid-19 a apărut pentru prima dată ca o pandemie globală la începutul lui 2020, profesorul Ferguson, la fel ca marea majoritate a consilierilor guvernamentali, a presupus că o restricție severă a libertăților va fi considerată inacceptabilă de publicul britanic. Controlul unde merg oamenii și cu cine se întâlnesc a fost văzută ca o decizie a unui neîncepător într-o democrație liberală. Unde s-a dovedit a fi greșit. Nu numai că oamenii au acceptat închiderile, dar a existat un anumit grad de entuziasm pentru ei – și un nivel de ridicol pentru cei care l-au pus sub semnul întrebării – care i-a uimit pe cei dintre noi care credeam că Marea Britanie este o națiune dedicată libertății, transmite The Telegraph.11


Nu este încă clar că ne întoarcem la zilele negre ale măsurilor anti-Covid cu adevărat draconice. Dar primele semne nu sunt bune. Ca răspuns la noua variantă omicron, laţul a fost strâns încet-încet. Miniștrii au reintrodus măștile obligatorii în transportul public și în magazine. Controlul călătoriilor a revenit, cu teste PCR obligatorii plus carantină la întoarcerea din țările „lista roșie”. Iar de marţi vor fi teste obligatorii înainte de plecare pentru toți cei de peste 12 ani.

Până acum, publicul a fost dispus să accepte aceste măsuri. Multe dintre ele sunt considerate în mod eronat a fi mai mici; iar majoritatea oamenilor vor doar să-și facă partea lor. Dar dacă miniștrii decid să meargă mult mai departe în următoarele săptămâni, pot ei să presupună că publicul își va oferi din nou sprijinul incontestabil? De data asta nu sunt atât de sigur. Ceva s-a schimbat în Marea Britanie. După ce am îndurat cu stoicism trei lockdownuri separate, există semne clare că sprijinul public pentru restricțiile dure anti-Covid scade rapid.

Luați în vedere rezultatele sondajului YouGov de săptămâna trecută. Peste două treimi dintre alegătorii din Anglia sunt împotriva închiderii puburilor și restaurantelor, aproximativ aceeași proporție împotriva restricțiilor anti-Covid privind plecarea de acasă. Între timp, trei din cinci resping controlul asupra numărului de vizitatori acasă. Este adevărat că atitudinea față de închiderea cluburilor de noapte rămâne totalitară la graniță, dar dacă ai fi pus aceleași întrebări în ianuarie, ai fi găsit o majoritate covârșitoare în susținerea oricăror măsuri restrictive. Privit anterior ca fiind excentric, scepticismul de izolare a devenit în liniște curentul dominant.

Există mai multe motive pentru aceasta. Primul este evident. După aproape doi ani de întrerupere și un program de vaccinare în masă care a acoperit marea majoritate a populației, mulți se întreabă pe bună dreptate ce se mai poate face pentru a-i proteja pe cei vulnerabili de infectări grave și deces. În acest moment, varianta omicron nu pare să fie noua amenințare înfricoșătoare pe care unii o aşteptau cu teamă. Deși mai contagioasă decât variantele anterioare, semnele timpurii sunt că provoacă doar simptome ușoare. Pentru a demonstra că poate dura săptămâni pentru a determina dacă vaccinurile existente funcționează împotriva acesteia. Dar Organizația Mondială a Sănătății a declarat în weekend că nu au existat decese legate de omicron, în ciuda faptului că varianta a fost detectată în cel puțin 38 de țări.

Între timp, costul blocajelor a devenit mult mai greu de ignorat. Faptul că medicii de familie au făcut cu sute de mii mai puține trimiteri pentru suspecţii de cancer în timpul pandemiei, în parte din cauza mai puținelor consultări față în față, a fost evidențiat săptămâna trecută într-un raport al Oficiului Național de Audit (NAO). Impactul a fost „devastator”, spune Macmillan Cancer Support, având în vedere întârzierile asociate în tratamentul afecțiunilor care pun viața în pericol, inclusiv în rândul tinerilor. Concentrarea necruțătoare asupra Covid, a concluzionat NAO, înseamnă că până în martie 2025, aproximativ 12 milioane de oameni – aproximativ o cincime din populația Regatului Unit – ar putea fi pe o listă de așteptare a NHS, prinși în restanța de tratament legată de izolare.

Dezbaterea „viață versus mijloace de subzistență” care a caracterizat închiderile anterioare – în care cei care s-au opus restricțiilor au fost condamnați ca fiind preocupați în mod egoist doar de sănătatea economiei – se dezvăluie, așadar, ca un nonsens care a fost întotdeauna. Daunele aduse sănătății mintale și educației copiilor atunci când școlile se închid sunt acum de netăgăduit – motiv pentru care comisarul pentru copii, Dame Rachel de Souza, le-a cerut ieri miniștrilor să mențină școlile deschise. Tragedia lui Arthur Labinjo-Hughes, în vârstă de șase ani, ucis de mama sa vitregă, a evidențiat și presiunea pe care închiderea o pune asupra gospodăriilor vulnerabile.

Și acum ne-am bucurat de un adevărat gust de libertate. Până săptămâna trecută, Anglia nu s-a confruntat cu restricții legale legate de Covid de la Ziua Libertății din iulie. Și în timp ce un al patrulea val de variante existente a trimis națiunile europene înapoi în blocare totală sau parțială, părea că pariul Marii Britanii a funcționat. Spitalizările și decesele cauzate de Covid sunt încă o fracțiune de ceea ce erau în această perioadă anul trecut.

Ar putea fi practic pentru unii politicieni ca urgența Covid să continue la nesfârșit. Cu siguranță, pentru guvernul britanic, omicron a înlocuit acuzațiile neplăcute. Cu toate acestea, în timp ce unii alegători continuă să se teamă în mod clar de Covid, sprijinul mai larg pentru măsurile dure de închidere pare să dispară.

Oamenii știu că doi ani de restricții au lăsat Marea Britanie într-o situație economică periculoasă. Mulți sunt suficient de înțelepți pentru a realiza că o înăsprire a acestora din nou ar zdrobi recuperarea Marii Britanii și ar distruge echilibrul financiar. De asemenea, va crește și mai mult inflația, exacerbând noua criză a costului vieții, dăunând în același timp și mai mult sectoarelor afectate de pandemie, cum ar fi aviația și ospitalitatea.

Ei știu, de asemenea, că unii dintre oamenii care au fost cei mai dornici de restricții au făcut greșeli din nou și din nou. În iulie, când Ziua Libertății a fost anunţată, Ferguson a declarat că este „aproape inevitabil” ca ratele zilnice de infecție să atingă niveluri record de 100.000 și ar putea atinge un vârf cu peste 200.000 după ce restricțiile au fost relaxate. În acest caz, cazurile zilnice au ajuns la aproape 30.000 – și au rămas stabile de atunci.

Deci ceva s-a schimbat. Dacă guvernul crede că poate aduce Marea Britanie înapoi în izolare fără un motiv foarte clar și demonstrabil, atunci trebuie să se gândească din nou.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău în apropierea localității Coșcodeni din...

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare Un bărbat de 38 de ani a decedat după...

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă Acum un an în raionul Ocnița...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.