Puigdemont le cere militanţilor separatişti catalani încarceraţi să puna capăt grevei foameni

Publicat:

Fostul lider catalan Carles Puigdemont le-a cerut celor patru militanţi pro-independenţă în aşteptarea verdictului lor să pună capăt grevei foamei începută în urmă cu trei săptămâni, într-o scrisoare difuzată miercuri, relatează AFP, scrie Agerpres.

Fostul consilier al lui Puigdemont (2016-2017), Jordi Turull, şi Jordi Sanchez, fostul preşedinte al asociaţiei pro-independenţă ANC, au intrat în greva foamei pe 1 decembrie, în închisoarea de la Lledoners, la 60 km nord de Barcelona.


Citește și : Ucraina nu se lasă intimidată: Va trimite din nou nave militare în Marea Azov

Lor li s-au alăturat două zile mai târziu foştii “miniştri” regionali Josep Rull şi Joaquim Forn. Toţi protestează în acest mod împotriva lentorii Tribunalului constituţional în examinarea recursului lor care ar viza, susţin ei, să-i împiedice să sesizeze rapid justiţia europeană.

Totuşi, în ajunul unei întâlniri de joi, de la Barcelona, între şeful guvernului Pedro Sanchez şi liderul catalan Quim Torra, Carles Puigdemont şi alţi foşti lideri catalani le-au cerut celor patru “să ia în calcul să pună capăt grevei foamei”.

“Înţelegem că greva foamei a dat vizibilitate situaţiei lor procedurale şi a zguduit opinia publică naţională şi internaţională”, se precizează în scrisoarea semnată de Puigdemont şi patru foşti lideri catalani, naţionaliştii Artur Mas şi Jordi Pujol şi socialiştii José Montilla şi Pasqual Maragall.

“Trebuie să se gândească să-şi protejeze dreptul la viaţă şi la sănătate şi să garanteze participarea cu toate facultăţile lor pentru asigurarea apărării în perioada de proces care urmează şi, ulterior, pentru viitorul politic al ţării”, se mai menţionează în scrisoare.

Nouă politicieni pro-independenţă acuzaţi de “rebeliune” pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei din octombrie 2017 sunt în prezent în detenţie provizorie şi aşteaptă să fie judecaţi de Tribunalul suprem din Madrid.

Citește și : ONU condamnă încălcările ‘sistematice, generalizate şi flagrante’ ale drepturilor omului în Coreea de Nord

Carles Puigdemont, stabilit în Belgia de la sfârşitul lui octombrie 2017, este şi el acuzat de rebeliune de justiţia spaniolă, dar mandatul internaţional de arestare pe numele său a fost retras în iulie, acest an.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.