X

Puigdemont ridică mingea la fileu Madridului: ‘Ne-am câştigat independenţa, dar vrem un dialog’

Şeful executivului catalan, Carles Puigdemont, şi-a început marţi seara discursul din faţa parlamentului regional asupra “consecinţelor politice” ale referendumului din 1 octombrie, subliniind necesitatea imperioasă de a “reduce tensiunile” în regiune, transmite AFP.

Carles Puigdemont, premierul Cataloniei, a afirmat, marţi seară, că regiunea şi-a “câştigat dreptul la independenţă”, dar a pledat pentru lansarea de negocieri constituţionale în următoarele săptămâni, relatează si cotidianul El Pais.

Ne-am castigat prin vot independenta, dar vrem un dialog cu Madridul“, a spus liderul catalan, aruncand astfel mingea in terenul autoritatilor centrale spaniole.

Contrar celor așteptate, Puigdemont a anunțat că SUSPENDĂ efectele referendumului și anunță negocieri cu Spania. Cu toate acestea, a declarat că nu renunță la ideea declarării independenței Cataloniei și ruperea de Spania. ”O săptămână vom avea timp de negocieri și dialog!”, a spus premierul, noteaza stiripesurse.

“Trăim un moment excepţional, de dimensiuni istorice”, a declarat Puigdemont în faţa parlamentarilor regionali, în timp ce toată lumea aşteaptă să vadă dacă liderul separatist catalan va susţine o eventuală declaraţie de independenţă.

Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, a propus marţi seara, în parlamentul regional, suspendarea unei ipotetice declaraţii de independenţă în vederea unui dialog, fără a fixa un termen, transmite AFP, relatează şi agerpres.

“Guvernul catalan şi eu însumi propunem ca Parlamentul să suspende efectele unei declaraţii de independenţă pentru a putea începe zilele următoare un dialog”, a afirmat şeful guvernului catalan, fără a fi declarat în prealabil cu adevărat această independenţă.

Tags: Carles Puigdemontcataloniaindependentaspania
Categorii: DiasporaȘtirile zilei