X

Puigdemont: Un scrutin pentru `ratificarea` voinţei de independenţă în Catalonia

Liderul separatist Carles Puigdemont şi-a lansat sâmbătă, în Belgia, campania pentru alegerile regionale în Catalonia, destinate să “ratifice” dorinţa de independenţă a regiunii, criticând totodată executivul spaniol şi pe foştii săi parteneri din guvernul destituit, informează AFP. 

În cursul referendumului asupra autodeterminării din 1 octombrie, “noi, catalanii, am demonstrat lumii că avem capacitatea şi voinţa de a deveni un stat independent. Şi în 21, trebuie să-l ratificăm”, a declarat Carles Puigdemont, singur pe o mică scenă improvizată în sala de conferinţe a unui hotel de la periferia oraşului Bruges (nord-vestul Belgiei).

Aclamat de o audienţă compusă din câteva zeci de persoane, fostul preşedinte al Cataloniei – destituit şi aflat în exil – şi-a prezentat lista pentru alegerile regionale, având ca fundal un drapel catalan şi unul al UE, dar fără faimoasa “estelada”, drapelul separatist.

În 27 octombrie, Parlamentul catalan a votat în favoarea independenţei Cataloniei, declaraţie unilaterală urmată de punerea sub tutelă a regiunii de către guvernul central, provocând una dintre cele mai grave crize politice în Spania de când această ţară a redevenit democratică în 1978.

Puigdemont s-a autoexilat împreună cu patru dintre foştii săi “miniştri” în capitala UE, unde este în stare de libertate condiţionată. Justiţia belgiană examinează în prezent mandatul de arestare emis împotriva lui de Spania.

În timp ce mai mult de jumătate din executivul catalan se află în detenţie provizorie pentru “rebeliune” şi “instigare”, partidele secesioniste au acceptat să participe la alegerile regionale convocate pentru 21 decembrie de către Madrid.

“Acestea sunt alegerile cele mai importante din istoria noastră, care vor scrie cronica secolului”, a susţinut Carles Puigdemont în primul său miting politic.

Barcelona este la peste 1.000 km. De la Bruges, candidatul Puigdemont a prezentat o listă “Împreună pentru Catalonia”, compusă din membri ai formaţiunii sale conservatoare Partidul Catalan European Democrat şi din personalităţi separatiste, fără a ocoli critica împotriva guvernului lui Mariano Rajoy, calificat drept “autoritar”.

Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a criticat vehement acest prim discurs politic al lui Carles Puigdemont în Belgia, numindu-l moment “suprarealist”, potrivit purtătorului său de cuvânt Esteban Gonzalez Pons.

“Nu este nimic mai anormal, nimic mai suprarealist, nimic mai bizar”, a declarat el, citat într-un comunicat. “Puigdemont a devenit un personaj grotesc. Puigdemont nu trăieşte la Bruxelles, el se ascunde acolo”, l-a atacat Pons.

Liderul catalan a criticat de asemenea lipsa de unitate între partidele separatiste, care se prezintă dispersate la alegeri.

“Este momentul Cataloniei, nu al partidelor politice”, a insistat liderul catalan. “Este momentul transversalităţii şi al unităţii”, a continuat el, estimând că partidul său, PDECAT, este forţa politică ce a înţeles cel mai bine situaţia.

Aceste critici voalate îi vizează în special pe foştii săi aliaţi, separatiştii de stânga din ERC, al căror şef – vicepreşedintele destituit Oriol Junqueras – se află în închisoare la Madrid.

Sondajele plasează ERC în frunte la apropiatele alegeri regionale. “Împreună pentru Catalonia” se află în poziţia a treia.

În cursul ultimelor alegeri regionale, în septembrie 2015, partidele separatiste obţinuseră majoritatea locurilor (72 din 135) în Parlamentul regional, dar la vot fuseseră susţinute de 47,8 % dintre alegători. Partidele neseparatiste sau care nu s-au pronunţat deschis în favoarea independenţei obţinuseră mai multe voturi, peste 51 %.

Sondajele indică o societate în continuare divizată în părţi aproape egale faţă de independenţă şi rezultate pentru moment destul de apropiate celor din 2015.

Tags: alegeri regionale anticipateBelgiaBrugesCarles PuigdemontcataloniaEsteban Gonzalez PonsMariano RajoyOriol JunquerasPDeCATspania
Categorii: Diaspora