X

Puigdemont şi alţi 5 separatişti catalani dedunță la ONU suspendarea drepturilor lor politice

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a anunţat joi că a depus o plângere, împreună cu alţi cinci politicieni pro-independenţă în aşteptarea procesului, la Comitetul ONU pentru Drepturile Omului împotriva ‘suspendării’ drepturilor lor politice de către autorităţile spaniole, relatează AFP, scrie Agerpres.

Anunţul intervine în momentul în care patru separatişti catalani, încarceraţi în aşteptarea procesului pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017, au încetat greva foamei în care se aflau de la începutul lunii decembrie.

Citește și : Donald Trump apără retragerea trupelor americane din Siria: Este ‘timpul ca alţii să lupte’

Carles Puigdemont, stabilit în Belgia de la sfârşitul lui octombrie 2017, este acuzat de rebeliune de către justiţia spaniolă, însă mandatul internaţional de arestare pe numele său a fost retras în iulie, acest an.

El le-a declarat jurnaliştilor la Geneva că doreşte, prin această plângere adresată Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, să denunţe ‘încălcările grave ale drepturilor şi libertăţilor în Spania, ceea ce este inacceptabil în cadrul statului de drept al Uniunii Europene’.

‘Nu uitaţi: 6 persoane, alese în mod democratic şi care nu au fost condamnate încă – inclusiv 5 în arest preventiv de peste un an – nu îşi pot exercita drepturile’, a adăugat el.

Plângerea depusă marţi este semnată de Carles Puigdemont, Jordi Sanchez, fostul preşedinte al asociaţiei pro-independenţă ANC, Oriol Junqueras, fostul vicepreşedinte separatist catalan, inculpat pentru ‘rebeliune’ pentru rolul său în proclamarea independenţei în 27 octombrie 2017, precum şi de Raül Romeva, Josep Rull şi Jordi Turull (foşti membri ai guvernului catalan al lui Carles Puigdemont).

Citește și : UE: Acord pentru protecţia împotriva practicilor comerciale neloiale

Scopul plângerii este să denunţe ‘suspendarea mandatului de parlamentar’: ‘Şase membri ai Parlamentului … care nu pot vota, nu pot participa’, a explicat unul dintre avocaţii lor, Nico Krisch.

În total, nouă lideri separatişti acuzaţi de ‘rebeliune’ se află în prezent în detenţie provizorie şi aşteaptă să fie judecaţi de Tribunalul Suprem din Madrid.

Tags: Belgiadrepturile omuluigenevaliderONUPuigdemont
Categorii: Diaspora