X

Purtător de cuvânt al juntei din Myanmar: Cei patru deţinuţi executaţi meritau ‘mai multe pedepse cu moartea’

Cei patru deţinuţi executaţi, dintre care doi opozanţi de prim rang, meritau “mai multe pedepse cu moartea”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al juntei din Myanmar, care a efectuat primele execuţii din ultimii peste 30 de ani, declanşând numeroase proteste din partea comunităţii internaţionale, relatează AFP, potrivit agerpres

“Dacă am compara pedeapsa lor cu alte cazuri de pedeapsă cu moartea, ei au comis crime pentru care ar fi trebuit condamnaţi la moarte de mai multe ori”, a precizat Zaw Min Tun, în cadrul unui briefing de presă.

Citește și : Ursula von der Leyen lansează un apel la solidaritate pentru rezolvarea crizei gazelor

“Ei au rănit persoane nevinovate cu cruzime. Au fost prea multe pierderi care nu pot fi înlocuite”, a adăugat el.

“Pedeapsa cu moartea a fost decisă de un tribunal, după ce li s-a oferit dreptul de a se apăra în fiecare etapă a procedurii judiciare (…) Au avut dreptul de a face apel, precum şi de a înainta o petiţie”, a dat asigurări Zaw Min Tun.

Myanmar a executat patru condamnaţi la moarte, printre care un pioner al muzicii rap şi fost deputat al partidului pro-democraţie al lui Aung San Suu Kyi, Phyo Zeya Thaw, şi o figură a opoziţiei, Kyaw Min Yu, cunoscut şi ca ‘Jimmy’, fără a preciza nici cum, nici când aceste pedepse cu moartea au fost aplicate.

Potrivit purtătorului de cuvânt, atacurile orchestrate de Phyo Zeya Thaw au dus la moartea a 21 de persoane – nouă membri ai forţelor de ordine şi 12 civili.

De la lovitura de stat de la 1 februarie 2021, zeci de persoane au fost condamnate la moarte de tribunale a căror legitimitate a fost pusă sub semnul întrebării de comunitatea internaţională, însă nu a avut loc nicio execuţie.

Citește și : Germania este în pragul recesiunii după ce încrederea în economie s-a prăbuşit în luna iulie

După anunţul de luni privind execuţiile, făcut de media de stat, ONU a condamnat aceste acţiuni “crude şi regresive”, la fel ca SUA, Franţa şi ASEAN.

De la preluarea puterii, junta din Myanmar, acuzată cu regularitate de atrocităţi, desfăşoară o represiune sângeroasă împotriva opozanţilor, cu peste 2.000 de civili ucişi şi peste 15.000 arestaţi de la lovitura de stat, conform unui ONG local.

 

Tags: Aung San Suu KyidetinutiMyanmarPhyo Zeya ThawZaw Min Tun
Categorii: Știrile zilei