X

Puterea de cumpărare a moldovenilor este sub media europeană chiar dacă salariile au crescut

Puterea de cumpărare a moldovenilor este sub media europeană chiar dacă salariile au crescut

Puterea de cumpărare a moldovenilor este, în continuare, sub media europeană, chiar dacă salariile au crescut în ultimul an cu circa 17%.

Citește și: Ce măsuri propune Bolea pentru depășirea crizei în agricultură

Expertul economic Marin Gospodarenco, a comentat pentru Radio Moldova că în clasamentele europene Republica Moldova se poziționează  pe locul 39 din 42 de țări analizate.

„Faptul că suntem pe locul 39 din 42 de țări analizate, indică, de fapt, provocările economice majore care se confruntă cu populația țării noastre. Chiar dacă salariile au crescut, această creștere nu a fost, de fapt, suficientă pentru a alinia puterea de cumpărare la standardele europene”, a explicat Gospodarenco.

Potrivit datelor statistice, anul trecut, în sectorul bugetar câștigul salarial mediu lunar brut a constituit peste 10 mii de lei, în sectorul real aproximativ 13 mii de lei sau cu 21,7% mai mult decât în sectorul bugetar.

Cele mai mari salarii brute le-au primit angajații din domeniile informații și comunicații, finanțe și asigurări. La polul opus sunt prestatorii de servicii administrative, cu o leafă de peste nouă mii de lei, și angajații din domeniile artelor, agriculturii, cazare și alimentație publică cu venituri între șapte și nouă mii de lei.

Tags: moldoveniPuterea de cumpăraresalariisalarii Moldova
Social