Puterea din Venezuela leagă un acord cu opoziţia pentru ridicarea sancţiunilor

Publicat:

Jorge Rodriguez, şeful delegaţiei puterii venezuelene în cursul negocierilor cu opoziţia în Mexic, a condiţionat un acord privind alegerile prezidenţiale din 2024 de ridicarea sancţiunilor internaţionale vizând Venezuela, notează AFP, potrivit agerpres.

“Toată lumea spune acelaşi lucru: ne pronunţăm pentru alegeri libere, competitive, democratice şi credibile. Suntem de acord cu recomandarea lor: alegeri libere, libere de sancţiuni”, a declarat Jorge Rodriguez, preşedintele parlamentului, reluând o afirmaţie făcută de preşedintele Nicolas Maduro în decembrie.


Citeşte şi: Extrema dreaptă se consolidează în Austria – Black News

“Venezuela nu va semna niciun acord cu acest sector al opoziţiei până când Venezuela nu va fi 100% liberă de sancţiuni, până la ridicarea celor 765 de măsuri coercitive unilaterale semnate de Donald Trump şi Barack Hussein Obama”, a adăugat el.

Alegerile şi organizarea lor sunt unul dintre principalele puncte nevralgice la negocierile care au loc în Mexic între putere şi opoziţie. Acestea au fost suspendate de guvern în noiembrie, în aşteptarea plăţii activelor îngheţate urmând să fie folosite în faţa crizei umanitare.

Opoziţia a boicotat alegerile prezidenţiale din 2018 câştigate de Nicolas Maduro. O parte a comunităţii internaţionale, printre care Statele Unite şi Franţa, nu au recunoscut realegerea sa. Ulterior, Washingtonul a înăsprit în 2019 sancţiunile instituite în 2015.

Ridicarea sancţiunilor este principala monedă de schimb de care dispune opoziţia la discuţiile cu puterea.

Aceasta vrea să garanteze alegeri “corecte şi transparente” cu prilejul unui scrutin la care Maduro va candida pentru un nou mandat de şase ani.

Citeşte şi: Rețea de cazinouri ilegale în Ucraina conectate cu Rusia, care finanțau Moscova în schimbul unor favoruri – Black News

Opoziţia cere în special ca să se poată prezenta toţi potenţialii candidaţi declaraţi ineligibili de justiţia venezueleană, pe care o acuză că se află la ordinele puterii.

“Dialogurile nu vizează obţinerea de graţieri, ci un acord asupra condiţiilor”, a declarat Rodriguez în legătură cu candidaţii opoziţiei care au sprijinit sancţiunile. “Au făcut multe pagube. Aceşti lachei trebuie să plătească”, a mai spus preşedintele parlamentului de la Caracas, citat de AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei Agrigento este un paradis turisc cunoscut în întreaga lume, însă seceta a dus...

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic Un copil a rămas fără un deget, după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.