X

Puterea siriană denunţă o conferinţă de Forţele Democratice Siriene

Puterea siriană a calificat drept “trădare” o conferinţă organizată de Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă dominată de combatanţi kurzi, în timpul căreia un înalt responsabil a respins acordurile aşa-numite “de reconciliere”, în general impuse de Damasc, potrivit agenţiei oficiale de presă Sana, preluată sâmbătă de France Presse, potrivit Agerpres.

Chiar dacă a denunţat aceste acorduri utilizate de regimul lui Bashar al-Assad pentru a recuceri bastioanele rebelilor, şeful FDS, Mazloum Kobani, s-a declarat deschis “unui dialog cu regimul” în timpul unei conferinţe vineri cu reprezentanţi tribali la Ain Issa (nord).

Citește și : La un pas de tragedie – Un Boeing 737 a ratat aterizarea şi a aterizat într-un râu în Florida. 21 de persoane, rănite (VIDEO)

Vineri seară, o sursă din Ministerul de Externe de la Damasc, citată de Sana, a spus că conferinţa, organizată într-un oraş deţinut de “miliţii armate dependente de SUA şi alte ţări europene”, a suferit un “eşec” din cauza “boicotului majorităţii triburilor”.

“Aceste adunări întruchipează (…) trădarea organizatorilor (împotriva ţării lor), indiferent de apartenenţa lor politică, etnică sau rasială”, a precizat această sursă.

Profitând de războiul ce a izbucnit în 2011, kurzii, o minoritate etnică reprezentând 15% din populaţie, au stabilit o administraţie autonomă în aproximativ o treime din ţară în nord şi nord-est. Autonomia lor nu este recunoscută de regim.

“Nu vom accepta în niciun caz o revenire la înainte de 2011”, a insistat vineri Mazloum Kobani, precizând că “problemele” şi “provocările” din regiune nu ar putea fi rezolvate prin acorduri de reconciliere. FDS, susţinute de Statele Unite, au fost vârful de lance în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI).

În ultimele luni, preşedintele sirian Bashar al-Assad şi-a exprimat dorinţa de a recuceri zonele kurde cu “forţa” sau prin acorduri aşa-numite “de reconciliere”.

În trecut, regimul său a impus aceste acorduri în zonele controlate de rebeli după ce le-a bombardat şi asediat.

Ele prevăd mai ales evacuarea combatanţilor şi a civililor refractari faţă de autoritatea Damascului şi redesfăşurarea instituţiilor statului în zonele recucerite.

Citește și : Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune spre Marea Japoniei

Ghouta de Est, bastion al rebelilor la porţile Damascului recucerit în aprilie 2018 de către putere, a făcut obiectul unor astfel de acorduri.

Sprijinit de Rusia şi Iran, regimul sirian a înregistrat victorii împotriva rebelilor şi jihadiştilor în ultimii ani şi astăzi controlează aproape două treimi din ţară.

Tags: bashar al assaddamascde Forţele Democratice SirienekurziMazloum Kobani
Categorii: Știrile zilei