X

Putin acuză Polonia de ‘înţelegere’ cu Hitler în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial

Preşedintele rus Vladimir Putin a reluat marţi războiul declaraţiilor cu Polonia, acuzând această ţară că a încheiat o ‘înţelegere’ cu Hitler şi că a acţionat în mod ‘antisemit’ în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite AFP, potrivit agerpres.

Adresându-se unui auditoriu format din ofiţeri de rang înalt din Ministerul Apărării, preşedintele rus a dat asigurări că a luat cunoştinţă de arhive recuperate în Europa de Armata Roşie după 1945, ce arată că mai multe state, printre care şi Polonia, erau în complicitate cu dictatorul nazist.

Citește și : ONU cere o ‘anchetă independentă şi imparţială’ în cazul Khashoggi

‘Ei (polonezii) au încheiat practic o înţelegere cu Hitler. Este clar în documentele de arhivă’, a afirmat Putin, declarându-se ‘insultat de modul în care Hitler şi Polonia au discutat despre aşa-zisa problemă evreiască’.

Putin a dat asigurări că a luat cunoştinţă de documente istorice în care ambasadorul polonez în Germania în 1938 i-a promis lui Hitler ridicarea unui ‘frumos monument’ la Varşovia după ce liderul nazist a propus să-i ‘trimită pe evrei în colonii din Africa’.

Acest ambasador ‘s-a solidarizat complet cu Hitler’, a acuzat Putin, numindu-l pe fostul diplomat polonez ‘ticălos’ şi ‘porc antisemit’.

Liderul de la Kremlin a făcut şi o paralelă cu deciziile responsabililor polonezi actuali care ‘dau ordin să fie demolate monumentele soldaţilor Armatei Roşii’, altădată sărbătoriţi ca eliberatorii ţării.

În ultimele zile, Rusia şi Polonia şi-au înmulţit acuzaţiile reciproce cu caracter istoric.

Diplomaţia rusă a criticat ‘retorica agresivă’ a Varşoviei, în timp ce Ministerul de Externe polonez şi-a exprimat ‘îngrijorarea’ faţă de ‘prezentarea unei false imagini a evenimentelor’ de către responsabilii ruşi.

Rusia denunţă de mulţi ani ceea ce ea consideră a fi uitarea în care au intrat în ţările occidentale sacrificiile considerabile făcute de URSS până în 1945 şi mai ales moartea a 27 milioane de sovietici în Al Doilea Război Mondial.

Citește și : Putin avertizează: Rusia poate distruge orice sistem antibalistic existent

Vladimir Putin a denunţat vineri o rezoluţie din septembrie a Parlamentului European cu privire la ‘memoria europeană’, care pune pe picior de egalitate comunismul şi nazismul.

Tot la reuniunea de marţi, preşedintele Putin a elogiat noile arme hipersonice dezvoltate de Rusia şi pe care ‘nicio altă ţară nu le deţine’.

Tags: al Doilea Război MondialantisemiteuropahitlerPoloniaVladimir Putin
Categorii: Diaspora