X

Putin acuză Ucraina că a încercat să lovească centrala nucleară de la Kursk

Putin acuză Ucraina că a încercat să lovească centrala nucleară de la Kursk

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi Ucraina că a încercat să lovească centrala nucleară de la Kursk, în regiunea rusă cu acelaşi nume, unde este în curs de două săptămâni o ofensivă de amploare a forţelor Kievului, relatează AFP şi Reuters.

“Duşmanul a încercat să lovească centrala nucleară în timpul nopţii”, a afirmat Vladimir Putin cu prilejul unei reuniuni transmise de televiziune rusă cu membri ai guvernului şi guvernatorii regiunilor frontaliere ale Ucrainei, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

“AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) a fost informată. A promis că va trimite specialişti pentru a evalua situaţia, sper că o vor face”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Mai devreme joi, un purtător de cuvânt al AIEA a anunţat că directorul său general, Rafael Grossi, se va deplasa “săptămâna viitoare” la situl centralei nucleare de la Kursk, situat la circa 50 km de zona unde se înfruntă armatele rusă şi ucraineană.

AIEA nu a evocat totuşi o tentativă de atac ucrainean asupra sitului nuclear şi nicio imagine nu a fost difuzată până acum cu acest subiect, notează AFP.

De mai multe zile, Moscova avansează “ameninţarea” catastrofei nucleare în caz de atac al armatei ucrainene asupra centralei, fără a furniza mai multe detalii.

AIEA a făcut apel la cele două părţi să dea dovadă de “reţinere maximă” în zona acestui sit “pentru a evita un accident nuclear susceptibil să aibă grave consecinţe radiologice”.

Rafael Grossi a spus că este “pesonal în contact cu autorităţile competente din cele două ţări”.

La începutul întâlnirii de joi, Putin a afirmat: “V-am adunat pentru a discuta situaţia care evoluează în acest moment în regiunile de frontieră ale Rusiei”.

Prim-vicepremierul Denis Manturov a declarat cu acest prilej că Rusia evaluează pagubele provocate agriculturii şi industriei în regiunile de frontieră.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Guvernatorul regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a spus că 133.190 de oameni au plecat sau au fost evacuaţi din regiune. Putin l-a întrebat dacă cooperarea cu agenţiile militare şi de aplicare a legii funcţionează şi Smirnov a răspuns afirmativ.

Guvernatorul regiunii Briansk, Aleksandr Bogomaz, i-a spus la rândul său lui Putin că forţele de la frontieră au împiedicat o echipă ucraineană de recunoaştere şi sabotaj să pătrundă în regiune.

Tags: kievKurskPutinucraina
Externe