Putin afirmă că în nordul Afganistanului sunt cel puţin 2.000 de combatanţi ai grupării jihadiste Statul Islamic

Publicat:

În nordul Afganistanului se află cel puţin 2.000 de combatanţi ai grupării jihadiste Statul Islamic, care şi-ar dori să se extindă în Asia Centrală, zonă de influenţă a Rusiei, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, citat de France Presse, potrivit agerpres.

Numeroase grupări “extremiste şi teroriste” sunt active în nordul Afganistanului, a spus preşedintele rus, menţionând printre acestea Statul Islamic, Al Qaida şi Mişcarea islamică din Uzbekistan.


Citește și : Creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme a SUA ‘comportă riscuri considerabile’

“Potrivit informaţiilor noastre, numărul combatanţilor Statului Islamic este în jur 2.000, liderii lor pregătind planuri pentru a-şi extinde influenţa în ţările din Asia Centrală şi regiunile ruse prin instigarea conflictelor etno-confesionale şi a urii religioase”, a afirmat Putin în cadrul unui summit în format de videoconferinţă al şefilor de stat din ţările membre ale CSI (Comunitatea Statelor Independente).

Statul Islamic-Khorasan (SI-K), gruparea islamistă armată cea mai radicală din Afganistan, a revendicat o serie de atentate cu scopul de a destabiliza “emiratul” proclamat de talibani.

Rusia manifestă îngrijorare faţă de escaladarea atacurilor, de teama că întreaga regiune, situată pe flancul său sudic, ar putea fi destabilizată.

Putin şi-a exprimat preocuparea faţă de atacurile din Afganistan pentru prima oară săptămâna aceasta, remarcând că jihadişti experimentaţi au sosit în Afganistan din Siria şi Irak.

Moscova consideră talibanii drept o organizaţie extremistă, dar întreţine totuşi relaţii cu ei de mai mult timp.

Emisari ai săi vor participa la o primă reuniune internaţională în Rusia în 20 octombrie.

Reprezentanţi ai Chinei, Iranului, Pakistanului şi Indiei sunt de asemenea aşteptaţi la Moscova, iar emisarul Kremlinului, Zamir Kabulov, care va conduce delegaţia rusă, a declarat că SUA au fost şi ele invitate.

Cu această ocazie, vor fi abordate în special modalităţi pentru “normalizarea situaţiei în Afganistan”, potrivit preşedintelui rus.

Rusia doreşte ca talibanii să accepte în guvernul lor şi alte forţe pentru a facilita reconcilierea şi lupta împotriva grupărilor jihadiste precum Statul Islamic.

Citește și : POTOP în Grecia (VIDEO)! Oamenii s-au refugiat pe acoperişurile caselor

Talibanii au marcat o revenire spectaculoasă la conducerea ţării în luna august, la 20 de ani de la alungarea lor de la putere în urma operaţiunii militare conduse de SUA, în contextul retragerii trupelor americane şi NATO.

Rusia se interesează îndeaproape de situaţia în Afganistan, ţară ocupată de trupele sovietice timp de zece ani până la retragerea lor în 1989, în urma unui război sângeros.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.