X

Putin anunţă că guvernul rus le va oferi companiilor aeriene interne un ajutor echivalent cu peste un miliard de dolari

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că guvernul le va oferi companiilor aeriene interne un ajutor de 100 de miliarde de ruble (1,12 miliarde de dolari) pentru a face faţă consecinţelor sancţiunilor internaţionale, potrivit Reuters, scrie agerpres.

Într-un discurs televizat susţinut la sfârşitul unei întâlniri cu reprezentanţi ai companiilor aeriene şi ai producătorilor de avioane, el a spus că zborurile interne vor primi subvenţii guvernamentale în 2022.

Citește și :  UK impune noi sancţiuni ‘propagandiştilor şi presei de stat’ ruse

Piaţa aviatică rusă, a 11-a din lume, este sub o presiune puternică în contextul în care SUA şi UE, de o parte, şi Rusia, de cealaltă parte, şi-au închis spaţiul aerian pentru companiile din domeniu ale fiecăreia. În plus, companiile aeriene ruseşti nu mai pot cumpăra componente şi servicii de mentenanţă din Europa sau SUA.

Din cauza sancţiunilor, impuse ca răspuns la decizia Rusiei de a-şi trimite forţele armate în Ucraina, companiile occidentale care închiriază avioane au fost de asemenea obligate să închidă contractele pe baza cărora companiilor ruseşti aveau în leasing peste 500 de aeronave.

Putin a spus că a cerut guvernului să ia măsuri pentru a relaxa povara plăţilor de leasing a companiilor aeriene.

Majoritatea avioanelor date în leasing rămân în Rusia, ce a introdus o lege care permite ca ele să fie incluse în propriul registru aviatic. Însă companiile aeriene ruseşti au avut ezitări în a folosi legea, temându-se că în acest fel ar periclita legăturile cu partenerii internaţionali.

“În privinţa plăţilor de leasing, vreau să vă reamintesc că o parte semnificativă dintre ele ar fi trebuit făcute către companii din aşa-numitele ţări neprietenoase, iar acestea şi-au încălcat obligaţiile contractuale”, a declarat Putin.

“În acest sens, cer guvernului să pregătească un set de măsuri pentru a rezolva problema plăţilor de leasing, luând în considerare, în mod natural, în ce ţară îşi are sediul o compania sau alta de leasing”, a adăugat el.

Citește și :  NATO se aşteaptă la noi ofensive ale ruşilor în Ucraina: ‘Nu se retrag, ci se repoziţionează!’

Tot joi, vicepremierul rus Iuri Borisov a anunţat că toate avioanele străine în leasing aflate încă în Rusia după întreruperea contractelor de către firmele occidentale au fost incluse în registrul aerian rus şi vor rămâne în ţară.

Din cele peste 500 de avioane pe care le aveau în leasing companiile ruseşti de la grupuri occidentale înainte de impunerea de sancţiunilor internaţionale, peste 400 se află încă în Rusia.

Tags: rusiasanctiuniSUAucrainaUEVladimir Putin
Categorii: Diaspora