X

Putin ”apreciază sprijinul” nord-coreean pentru politica rusă

Putin ”apreciază sprijinul” nord-coreean pentru politica rusă

Relaţiile dintre Rusia şi Coreea de Nord intră într-o ”nouă eră de prosperitate”, a asigurat liderul nord-coreean Kim Jong Un la summitul bilateral de la Phenian cu omologul său rus Vladimir Putin, relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro. Acesta din urmă a afirmat la rândul său că “apreciază sprijinul” nord-coreean faţă de politica rusă.

“Relaţiile dintre ţările noastre intră într-o nouă eră de mare prosperitate care este imposibil de comparat chiar şi cu cea din perioada relaţiilor sovieto-coreene din secolul trecut”, a spus Kim, potrivit traducerii în rusă a remarcilor sale relatate de agenţiile de presă ruse.

Citeşte şi: Ucraina rămâne fără curent o zi întreagă – Stiripesurse.md

“Guvernul Republicii Populare Democrate Coreene apreciază misiunea importantă şi rolul unei Rusii puternice în menţinerea stabilităţii şi echilibrului în lume”, a adăugat Kim, declarându-şi “sprijinul deplin” faţă de operaţiunea militară lansată de Rusia în Ucraina în februarie 2022.

Putin ”apreciază sprijinul” nord-coreean pentru politica rusă

Coreea de Nord “îşi va întări comunicarea strategică cu Rusia în faţa situaţiei care se complică” în lume, a mai spus liderul nord-coreean.

“Acordăm o înaltă apreciere sprijinului dvs sistematic şi permanent pentru politica rusă, inclusiv în ce priveşte dosarul ucrainean”, a afirmat la rândul său Vladimir Putin la începutul întâlnirii cu Kim Jong Un, după o ceremonie solemnă desfăşurată în principala piaţă din Phenian.

Putin a anunţat totodată că este “pregătit” un “nou document fundamental” privind relaţiile bilaterale “pe termen lung”.

Putin ”apreciază sprijinul” nord-coreean pentru politica rusă

Potrivit Kremlinului, este vorba de un “acord de parteneriat strategic global”, care, dacă va fi semnat, va fi condiţionat de “evoluţia profundă a situaţiei geopolitice din lume”.

Vladimir Putin a mai amintit la întâlnirea de miercuri că “Rusia şi Coreea de Nord sunt legate de decenii de o prietenie solidă şi de o strânsă vecinătate” şi şi-a exprimat speranţa că “următoarea întâlnire” cu Kim Jong Un “va avea loc în Rusia, la Moscova”.

Cei doi s-au mai întâlnit în Extremul Orientul rus în aprilie 2019 şi septembrie 2023.

Un video publicat de Kremlin de la primirea festivă a oaspetelui rus în principala piaţă din Phenian, decorată cu portrete uriaşe ale celor doi lideri, arată mii de locuitori ai capitalei nord-coreene, inclusiv numeroşi copii, salutându-i pe Putin şi Kim cu flori şi baloane în mâini, în sunetele unei orchestre militare.

Tags: Coreea de NordKim Jong UnmoscovaPhenianrusiaVladimir Putin
Externe