X

Putin cere măsuri pentru oprirea circulaţiei ilegale de arme în Rusia

Preşedintele Vladimir Putin a cerut vineri măsuri pentru a opri circulaţia ilegală de arme şi muniţii în Rusia, inclusiv din Ucraina, informează Reuters.

“Trebuie să ne gândim la modul în care armele şi muniţiile intră ilegal pe teritoriul Federaţiei Ruse (…) inclusiv de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Putin la o şedinţă a Consiliului de Securitate al Rusiei.

Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

“Trebuie să analizăm toate aceste canale, să vedem cum sunt organizate măsurile departamentale de control şi să vedem ce trebuie făcut suplimentar pentru a consolida cadrul de reglementare”, a adăugat el.

Putin i-a invitat pe şeful Gărzii Naţionale şi pe ministrul de interne să prezinte Consiliului un raport detaliat pe această temă. Nu au fost disponibile imediat informaţii suplimentare.

Societatea rusă a devenit mai militarizată de când Putin a lansat invazia Ucrainei la 24 februarie 2022, pe care Moscova continuă să o numească “operaţiune militară specială”.

Nu există semne de reducere a implicării într-un război în care au loc de asemenea lovituri cu drone şi rachete ucrainene asupra unor ţinte din interiorul Rusiei, inclusiv Moscova, şi raiduri transfrontaliere ale aşa-numiţilor “sabotori” pro-ucraineni, notează Reuters.

În toamna anului trecut, Putin a ordonat o mobilizare specială a 300.000 de rezervişti cu experienţă militară anterioară, prima de acest gen după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

De asemenea, Rusia a convocat 147.000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, între 1 aprilie şi 15 iulie, pentru a-şi îndeplini serviciul militar obligatoriu, ca parte a ciclului său de recrutare de lungă durată de două ori pe an.

Cheltuielile pentru apărare vor reprezenta aproape o treime din cheltuielile bugetare totale ale Rusiei în 2024, conform proiectului guvernamental, în condiţiile în care Moscova direcţionează tot mai multe resurse către război.

Tags: moscovaPutinrusiaucraina
Categorii: ExterneȘtirile zilei