X

Putin continuă ‘epurările’ în rândul armatei ruse: Al șaselea oficial a fost arestat

Putin continuă ‘epurările’ în rândul armatei ruse: Al șaselea oficial a fost arestat

Președintele rus Vladimir Putin continuă „epurările” în rândul înalților săi oficiali militari cu arestarea, săptămâna aceasta, a directorului Companiei de construcții militare a Ministerului rus al Apărării, Andrei Belkov, potrivit newsweek.com.

Andrei Belkov (46 de ani) este acuzat de abuz de putere în executarea unui ordin de stat în domeniul apărării, scrie ziarul rus Kommersant, care citează surse din agențiile de securitate, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Directorul Companiei de construcții militare a Ministerului Apărării este acuzat de achiziționarea unui tomograf la un preț exagerat în perioada în care era șeful unei alte organizații militare din cadrul Ministerului Apărării – Direcția principală de construcții militare pentru instalații speciale.

„Un dosar penal a fost deschis împotriva lui Andrei Belkov pentru abuz de putere în executarea unui ordin de apărare a statului. Cazul este gestionat de Ministerul rus al Afacerilor Interne”, a precizat o sursă pentru agenția de presă de stat Interfax.

Cel care a supravegheat activitatea lui Belkov este fostul ministru adjunct al apărării Timur Ivanov, arestat la 23 aprilie sub suspiciunea de luare de mită.

După arestarea lui Ivanov, alți patru oficiali de rang înalt din minister și statul major au fost reținuți, Belkov fiind al cincilea.

„Este în curs o curățenie feroce”

O sursă apropiată Kremlinului și Ministerului Apărării declara pentru Moscow Times, o publicație de știri rusă independentă că „este în curs o curățenie feroce”.

„Mai este un drum lung de parcurs până când epurările se vor încheia. Ne așteaptă mai multe arestări”, a precizat aceeași sursă.

Arestarea lui Belkov indică faptul că epurarea militară a lui Putin nu s-a încheiat, a concluzionat site-ul rusesc de investigații Agentstvo.

Șase oficiali militari de rang înalt au fost reținuți de la sfârșitul lunii aprilie

Precedenta arestare a unui oficial din Ministerul Apărării a avut loc pe 24 mai. Este vorba de Vladimir Vertelețki, care, potrivit Comitetului de anchetă al Rusiei, este acuzat de luare de mită în legătură cu „lucrări care nu au fost efectuate” în cadrul unui contract guvernamental în 2022, potrivit newsweek.com.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

 

Tot în mai a fost reținut și Vadim Shamarin, adjunctul șefului Statului Major rus și unul dintre principalii consilieri ai acestuia, „în legătură cu un caz de presupusă fraudă”, potrivit relatărilor făcute de Kommersant la acea vreme.

Amintim că un tribunal militar l-a plasat pe generalul-locotenent în arest preventiv până la sfârșitul lunii iulie,  potrivit themoscowtimes.com.

„La 22 mai, tribunalul a ales o măsură preventivă pentru Shamarin sub forma detenției pentru o perioadă de două luni”, a declarat un oficial al tribunalului.

În aceeași lună a fost reținut și Iuri Kuznetsov, șeful departamentului de personal al Ministerului Apărării din Rusia, suspectat de luare de mită.

Tags: Andrei BelkovPutinTimur Ivanov
Externe