X

Putin denunţă o decizie ‘arbitrară’ în cazul condamnării agentei ruse Maria Butina în SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat sâmbătă drept o decizie ‘arbitrară’ condamnarea în SUA la 18 luni de închisoare a cetăţenei ruse Maria Butina, acuzată de a fi agentă a Moscovei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘Este arbitrar, de fapt. Nu înţelegem de ce a fost condamnată’, a declarat Putin, într-o conferinţă de presă la Beijing, la finalul summitului ‘Noului Drum al Mătăsii’.

Citește și : Rusia va restabili livrările de ţiţei către Europa prin conducta Druzhba în două săptămâni

Maria Butina a fost condamnată vineri la 18 luni de detenţie de un tribunal de Washington pentru infiltrare în aparatul politic american prin intermediul legăturilor sale cu NRA, puternicul lobby pro-arme din SUA.

‘Nu există nimic de care ar putea să o acuze. Însă, pentru ca acest caz să nu pară complet ridicol, au condamnat-o la 18 luni de închisoare’, a mai spus Putin.

Maria Butina, arestată în iulie 2018, a fost inculpată pentru ‘complot’ în scopul ‘promovării intereselor Rusiei’.

Ea cooperează cu justiţia americană după ce în decembrie s-a recunoscut vinovată de a fi acţionat ca agentă a unei ţări străine fără a fi notificat oficial guvernul american, un cap de acuzare descris de acuzare drept ‘spionaj light’.

Diplomaţia rusă a denunţat ferm, vineri, acuzaţiile ‘montate piesă cu piesă’ şi condamnarea ‘motivată politic’ care au vizat-o pe Maria Butina.

Citește și : Cel puţin zece civili, ucişi în raiduri aeriene efectuate în provincia siriană Idleb

‘Compatrioata noastră nu a fost condamnată decât pentru că este cetăţeană rusă’, a indicat Ministerul de Externe de la Moscova.

Maria Butina, care a petrecut deja nouă luni în arest preventiv, va fi extrădată în Rusia după executarea restului pedepsei.

Tags: BeijinginchisoareMaria ButinaSUAsummitVladimir Putin
Categorii: Diaspora