X

Putin, despre exerciţiul naval Rusia-China: O încercare de a contracara SUA în Pacific

Putin, despre exerciţiul naval Rusia-China: O încercare de a contracara SUA în Pacific

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că manevrele navale „Okean-2024” care au început marţi cu participarea Chinei sunt cele mai ample de la căderea Uniunii Sovietice, transmiţând un avertisment totodată SUA să nu încerce să devanseze Rusia în plan militar în Asia, relatează EFE şi Reuters, transmite Agerpres.

„Pentru prima oară în ultimele trei decenii, desfăşurăm exerciţii de această amploare pe mare” din Mediterana până în Pacific, a declarat Putin într-un mesaj video adresat participanţilor la exerciţii, care – potrivit lui – vor testa pregătirea de luptă a unităţilor şi utilizarea armelor de înaltă precizie, inclusiv a noilor tipuri de armament, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Potrivit lui, exerciţiile vor ţine seama şi de lecţiile învăţate în „operaţiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina (aşa cum numeşte Moscova războiul pe care îl duce de peste doi ani şi jumătate în ţara vecină).

„Acordăm o atenţie deosebită consolidării cooperării militare cu statele prietene”, a declarat el la lansarea manevrelor.

Putin a precizat că marina şi forţele aeriene chineze participă la aceste manevre cu patru vase, trei nave de război şi una de aprovizionare, şi 15 avioane.

El a indicat că marţi a început faza activă a manevrelor, în cursul căreia militarii vor efectua misiuni „cât mai apropiate de cele luptă”, cu utilizarea armamentului de înaltă precizie.

„Astăzi, în contextul creşterii tensiunilor geopolitice în lume, acest lucru este deosebit de important. Vedem că Statele Unite ale Americii încearcă să îşi menţină dominaţia militară şi politică globală cu orice preţ”, a afirmat Putin în discursul său de cinci minute, în care a menţionat SUA de cinci ori. ” În acest scop, folosind Ucraina, încearcă să provoace o înfrângere strategică ţării noastre”, a spus el.

În plus, Putin a afirmat că, sub pretextul unei presupuse ameninţări reprezentate de Rusia şi descurajării Chinei, „Statele Unite şi sateliţii lor îşi sporesc prezenţa militară în apropierea graniţelor de vest ale Rusiei, în regiunea arctică şi în regiunea Asia-Pacific”.

Putin a declarat că Rusia ar trebui să fie pregătită pentru orice evoluţie şi că va continua să îşi consolideze forţele navale, inclusiv componenta nucleară, în faţa a ceea ce el a descris ca fiind o cursă a înarmării condusă de Washington.

Liderul de la Kremlin a acuzat Washingtonul de „alterarea echilibrului de forţe” în regiunea Asia-Pacific, prin intenţia sa de a desfăşura rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, „provocând practic o cursă a înarmărilor şi ignorând securitatea aliaţilor săi europeni şi asiatici”.

Statele Unite afirmă că alianţele lor în Pacific, precum parteneriatul AUKUS cu Marea Britanie şi Australia vizează aprofundarea cooperării militare pentru a promova stabilitatea regională. AUKUS a anunţat anul trecut un plan comun care ar urma să furnizeze Australiei submarine de atac cu propulsie nucleară de la începutul anilor 2030 pentru a contracara ambiţiile Chinei în regiunea Indo-Pacifică.

Începând de marţi, ruşii şi chinezii participă la manevrele navale „Okean-2024” în Marea Japoniei, în cadrul cărora îşi exersează, printre altele, apărarea apelor lor teritoriale.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, exerciţii navale strategice vor avea loc în apele oceanelor Pacific şi Arctic, precum şi în mările Mediterană, Baltică şi Caspică.

Peste 400 de nave, inclusiv submarine şi nave de sprijin, mai mult de 120 de avioane şi peste de 90.000 de militari vor participa la manevrele „Okean-2024”, care vor dura până pe 16 septembrie.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Codul „Okean” („Ocean”) a fost utilizat în perioada sovietică pentru a desemna exerciţiile desfăşurate de marina sovietică în 1970, 1975, 1977, 1983 şi 1985, care la acea vreme au fost cele mai mari din istorie.

Scopul acestor exerciţii este de a aprofunda „nivelul de coordonare strategică între armatele chineză şi rusă şi de a le spori capacitatea de a răspunde împreună ameninţărilor la adresa securităţii”, a transmis luni agenţia de stat chineză Xinhua.

Tags: ChinapacificPutinSUA
Externe