Putin doreşte prelungirea cu un an a tratatului ruso-american New Start fără condiţii

Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri că doreşte prelungirea cu un an a tratatului de dezarmare nucleară ruso-american New Start fără condiţii, la trei zile după o ofertă a Statelor Unite ale Americii de a prelungi acest acord care expiră la începutul anului 2021, dar în anumite condiţii, relatează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

‘Am o propunere, şi anume prelungirea acordului actual fără niciun fel de condiţie pentru cel puţin un an pentru a avea posibilitatea de a desfăşura negocieri semnificative pe toţi parametrii’ problemelor aflate în discuţie, a declarat Putin în cadrul unei reuniuni a Consiliului Securităţii Rusiei pe care l-a convocat la Kremlin.


Citește și : Un gigant farma va cere autorizarea imediată a vaccinului său după alegerile din SUA

Tratatul bilateral New Start, încheiat în 2010, menţine arsenalele ambelor ţări mult sub nivelul lor din perioada Războiului Rece, limitând la 700 numărul lansatoarelor nucleare strategice desfăşurate şi la 1.550 numărul ogivelor nucleare.

Negociatorul american Marshall Billingslea la convorbirile de dezarmare cu Rusia a propus marţi Moscovei prelungirea acestui tratat ‘pentru un anumit timp’ cu condiţia ca Rusia să accepte ‘îngheţarea’ arsenalului său nuclear.

O astfel de îngheţare a fost considerată ‘inacceptabilă’ de către negociatorul rus, viceministrul de externe Serghei Riabkov.

Vladimir Putin a apreciat vineri că ar fi ‘extrem de regretabil’ ca tratatul să înceteze fără să fie înlocuit, salutând un acord care a permis, potrivit lui, ‘limitarea cursei înarmărilor’.

Citește și : Referendum în Ucraina pentru legalizarea cannabisului și reducerea numărului de parlamentari

‘Este clar că noi avem noi sisteme de armament pe care americanii nu le au, cel puţin deocamdată. Dar noi nu refuzăm să discutăm acest aspect al problemei’, a adăugat preşedintele rus.

Rusia şi SUA deţin încă împreună peste 90% din armele nucleare de pe glob, potrivit ultimului raport al Institutului internaţional de cercetare asupra păcii din Stockholm (Sipri).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.